Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna





METEOROLOGIJA U KLOVIĆEVIM DVORIMA
23. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURE
ZAGREB 2018





23. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista već desetu godinu za redom postavljena je u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori. Otvorenje izložbe održano je u utorak 29.svibnja, a predstavljeno je oko 90 najkvalitetnijih radova na temu „Meteorologija“.

Među velikim brojem uzvanika bile su i Eva Brunović, izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, te Laura Topolovšek, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.






Ovogodišnja izložba karikatura Zagreb 2018 okupila je rekordan broj ne samo karikatura (788) i autora (357) već i uzvanika na samom otvorenju u Klovićevim dvorima.



U bogatom programu otvaranja sudjelovale su studentice Muzičke akademije Noami Konforta i Ana Pavković koje su na violinama svirale djela Vivaldija.
U pozadini ih pozorno slušaju ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić, glavni meteorolog HRT-a i inicijator ovogodišnje teme i veliki promotor ove izložbe ali i karikature u širem smislu Zoran Vakula te predsjednik HDK Davor Trgovčević, koji su pozdravili okupljene.




Zoran Vakula i učenici OŠ Iver koji su kao polaznici likovnog tečaja NS Sesvete oslikali kišobrane te tako dodatno spojili meteorologiju i likovnost.



Otvorenje je završilo uvijek atraktivnim crtanjem brzopoteznih karikatura koje je crtao uigrani tim u sastavu Ana Gezi, Milan Lekić, Krešimir Kveštek i Ivan Sabolić, kojima je ovo bio dobar trening pred odlazak na more, na privremeni rad.



Ana Gezi i Milan Lekić Lex



Od nagrađenih autora, bio je prisutan jedino hrvatski predstavnik Damir Novak, obzirom da HDK kao niti prethodnih godina, nije bio u mogućnosti osigurati sredstva za trošak dolaska nagrađenih autora, iako ih je puno bilo iz susjednih zemalja.



Kao i obično iskorištena je prilika za dodjelu Oskarike, nagrade najuspješnijem hrvatskom karikaturistu na međunarodnim festivalima u prethodnoj godini (2017.). Po drugi put za redom (a četvrti puta ukupno) priznanje je dobio Mojmir Mihatov.



Za dobro pripremljeni domjenak zaslužne su gospođe Puhin, Sabolić i Kveštek.



U izložbenom prostoru Medijateke (Institut Francais), Preradovićeva 5, predstavljena je izložba u nešto izmijenjenom postavu (nagrađene karikature, te karikature domaćih i stranih autora koje nisu predstavljene na izložbi u Klovićevim dvorima).


Na fb stranici HDK možete pogledati slike iz objektiva Anice Mazure
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1956653144346537&set=a.1956651881013330.1073742181.100000056104976&type=3&theater




 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor