Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna





19. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA ZAGREB 2014

Otvorenje izložbe karikatura održat će se u utorak 10.lipnja 2014. godine u 19 sati


Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb




Nakon nedavno uspješno održane izložbe karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista u Beču, društvo nastavlja sa intenzivnim radom i izložbenim aktivnostima pa tako i ove godine organizira tradicionalnu 19. međunarodnu izložbu karikature ZAGREB 2014 na temu IZUMI KROZ POVIJEST.

Međunarodna izložba karikatura će i ove godine biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru Klovićevih dvora gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova (od 536 pristiglih), koje je poslalo 248 karikaturista iz 51 zemlje svijeta. Najbrojniji su autori iz Hrvatske (36), Srbije (23), Ukrajine (16), Turske (15), Rumunjske (14), Poljske (15) ... Izložbu prati kvalitetan katalog na 96 stranica.

Predgovor u katalogu napisao je veteran hrvatske karikature Ivan Haramija i govori o drugačijem pogledu na razne izume kroz povijest: „ … Hrvat Faust Vrančić bavio se izumom padobrana. S jedne strane ta je sve savršenija krpa poslužila u turističko-sportske svrhe (paraglajderi), a s druge strane kao militaristička desantno sredstvo. Kamena sjekira se od korisne alatke kroz stoljeća pretvorila u moćno sredstvo za odsijecanje nepoćudnih glava (sjetite se svete inkvizicije koja je uz vatrene lomače voljela koristiti i sjekire). Doktor Guillotin svojedobno je izumio odličan lijek protiv glavobolje koji se pokazao prilično nehumanim jer su kontraindikacije tom lijeku pokazale da su tako liječene glave popraćene obilnom količinom krvi završavale u košarama za smeće…“

Ova izložba kao i sve druge izložbene aktivnosti HDK između ostalog imaju za cilj ublažavanje kroničnog nedostatka karikature u većini hrvatskih tiskovina što je u potpunoj suprotnosti sa ugledom koji hrvatska karikatura i brojni hrvatski karikaturisti imaju u svijetu karikature.



 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor