Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna





18. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA

Horor je svugdje oko nas


Pomaknuo je granice umjetnosti, uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove i stvorio novu slikarsku epistemologiju. Tko? Naravno Picasso. Uz izložbu Picassa u Klovićevim dvorima je otvorena Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2013. Neće pomaknuti granice umjetnosti, ali je svakako vrijedi pogledati.



Izložbu je otvorio predsjednik HDK Davor Trgovčević i Toni Picukarić, stručni savjetnik, voditelj službe marketinga i odnosa s javnošću u Klovićevim dvorima


Brazilski karikaturist Ray Costa osvojio je prvu nagradu ovogodišnje međunarodne izložbe karikature Hrvatskog društva karikaturista, koja se na temu »Smiješna strana horora« može pogledati od 4. do 16. lipnja u zagrebačkoj Galeriji »Klovićevi dvori«.



Dobitnik OSKARIKE za 2012. godinu Damir Novak stao je pred kameru HTV-a


Osamnaesto izdanje tradicionalne izložbe predstavlja posjetiteljima devedesetak ponajboljih radova karikaturista iz cijeloga svijeta, odabranih između njih 845 pristiglih iz 61 zemlje, koje je poslalo 380 karikaturista.

Costa je nagrađen za karikaturu kante za smeće koja asocira na Hitlera; druga nagrada pripala je Frani Cebalu iz Hrvatske za nasmiješenog morskog psa kojeg očekuje bucmasti ručak, a treća Mihailu Zlatkovskom iz Rusije za osebujan pogled na aktualni problem nastajanja pukotina u zemlji.



Otvaranje izložbe pratili su Oto Reisinger sa suprugom i tajnik HDK Zdenko Puhin


Dobitnici priznanja su Mahmoudi Houmayoun (Engleska), Norbert Van Yperzeele (Belgija), Mihai Ignat (Rumunjska), Valentin Georgiev (Bugarska) i Anton Buzeti (Slovenija).

Po riječima Davorina Trgovčevića, predsjednika HDK-a, koliko god ovogodišnja tema na prvi pogled izgleda suženo i upućuje da će se svi baviti samo vampirima, vrijeme u kojem živimo približilo je nažalost mnoge naše svakodnevne, životne teme hororu koji nas okružuje u politici, ekonomiji, prometu, međusobnim odnosima na poslu... Horor je dakle svugdje oko nas, pitanje je samo hoćemo li ga se bojati ili pobijediti smijehom, a karikaturisti uvijek biraju drugu opciju – rekao je.



Damir Novak, Frano Dulibić i Nik Titanik na izložbi


Među pristiglim radovima najviše je bilo autora iz Hrvatske (52), Kine (34), Srbije (29) te Turske (22), Rumunjske (21), Poljske (19) i Ukrajine (19). Nagrađene je odabrao žiri u kojem su bili Frano Dulibić (povjesničar umjetnosti), Damir Novak (karikaturist), Ljubica Heidler-Đaković (karikaturist, režiser-animator), Joško Marušić (karikaturist i animator) i Stanislav Tomić (filmski redatelj).



 
 
Copyright © 2001-2013 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor