Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

UMRO JE DAVOR ŠTAMBUK
(29. 12.1934. – 7.3.2018.)

Davor Štambuk, pionir erotske karikature u Europi, preminuo je u Zagrebu od posljedica gripe u 84. godini. U Francuskoj, u kojoj se afirmirao i stekao iznimnu popularnost, svrstavali su ga, uz Lassalvya i Hoviva, među tri najuspješnija autora erotske karikature. Štambuk u svojim karikaturama nikada nije bio vulgaran, a za sebe je govorio da je bio kao “striptizeta koja se nikada ne skine do kraja”. Štambuk je počeo raditi kao novinar u nekadašnjoj Sportskoj panorami, a svoje je intervjue sa sportašima ilustrirao portretima koje je on nacrtao.


Potom je bio dopisnik Narodnog sporta i Sportske štampe iz Splita, a počeo je raditi karikature za zagrebački tjednik Arena. U Parizu je 1968. karikaturom Napoleona u njegovoj karakterističnoj u pozi s rukom u kaputu, dok s drugom rukom pridržava hlače da mu ne padnu, osvojio nagradu Grand Prix Bellus i bio proglašen najduhovitijim crtačem humora. Dobio je nagradu od 5.000 franaka te posao u dnevniku France Dimanche. Nakon godinu dana prešao je u najveći europski tabloid Ici Paris koji je tada imao tiražu veću od milijun primjeraka i tu je 1999. dočekao mirovinu.


Štambuk, koji je živio između Zagreba i Pariza, neko je vrijeme radio u kulturnoj rubrici Vjesnika, a karikature je objavljivao, osim po cijeloj Europi, i u magazinu Start, tjedniku Nedjeljna Dalmacija, u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku te magazinu Arena…

Davor Štambuk za svoje je karikature dobio brojna priznanja, među ostalim, nagrađivan je u Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Sloveniji, Indoneziji, Izraelu, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori.

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo ga je 2003. godine redom Viteškog križa za umjetnost i literaturu, a 2007. predsjednik Stjepan Mesić dodijelio mu je orden reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Objavio je knjige “Sex Made Man”, izdane u Parizu, “Sex &….” u Zagrebu 1992., “Summertime” u Zagrebu 1994., “In Vino Veritas” u Zagrebu 1995., “Split Tease” u Splitu 2002.

Mladen Pleše


DAVOR U HDK

Davor Štambuk sudionik je inicijativnog dogovora o osnivanja udruženja karikaturista u veljači 1984. godine, a na osnivačkoj skupštini 18.1.1985. godine u prostorijama Društva filmskih radnika na Britanskom trgu Davor je izabran u Predsjedništvo koje je provelo registraciju Društva. Na skupštini HDK proglašen je počasnim članom Hrvatskog društva karikaturista.

Kao najuspješnijem članu HDK na međunarodnim festivalima karikature 2000. godine dodijeljena mu je nagrada Oskarika.


https://www.telegram.hr/price/umro-je-davor-stambuk-jedan-od-najvecih-europskih-karikaturista-i-covjek-s-fascinantnom-zivotnom-pricom/
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor