Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









BARTUL JE PROSLAVIO
PEDESETI ROĐENDAN


Strip - karikatura splitskog arhitekta Ede Šegvića s likom simpatičnog postarijeg pomorca koji komentira život i svijet oko sebe prvi put je objavljena u prilogu "Pomet" Slobodne Dalmacije" dok je njen autor još studirao u Zagrebu, a kasnije u našem listu izlazi i u drugim prilozima.
Knjiga "Bartul 2 - 50 godina Bartula" predstavljena je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića - koja je i suizdavač, uz Udrugu hrvatskih aforista i humorista.





Predstavljanje knjige i Bartulov rođendan dogodili su se uoči svečanosti dodjele priznanja ‘Knjižnica godine‘ koju je dobila knjižnica, a o Bartulu i njegovom tvorcu govorili su Herci Ganza koja je i vodila program, Grozdana Ribičić, ravnateljica knjižnice, Mladen Vuković, novinar i humorist, Emil Strniša, karikaturist i sam Šegvić a na fešti je zapjevala i ženska grupa "Marjanke".
Bartul je ostao usamljen - sve je manje karikatura u gradu u kome je nekada izlazio niz humorističnih listova, a karikaturom su se bavili najugledniji umjetnici. Ali, ne da se. Kako je Jerko Rošin napomenuo, taj lik ima što za reći, a kroz šalu govori mudre, pametne riječi. Mnogi na stotinu stranica ne bi objasnili ono što Bartul rezimira u tri crte.





Šegvić se prisjetio vremena kada je u studentskom domu počeo crtati svoga junaka, u doba kada je bilo malo ekrana mnogo stripova. Od djetinjstva ga je privlačila ideja o pričanju priče kroz strip pa je crtao razne likove, ali onda je odlučio stvoriti jednoga koji će trajati.
Bartul je pregrmio mnogo toga, i krize i recesije i navale turista ali uvijek je zadržao dvije karakteristike: on govori splitski i šali se, ali se ne ruga i ne vrijeđa.



JASMINA PARIĆ, Slobodna Dalmacija





 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista