Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









SATIRIČKI OBROK „RIČETA“ I
IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK




Samoborski muzej je dan prije fašnika bio mjesto predstavljanja novog broja „Ričeta“ uz otvorenje izložbe karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista.


Uoči početka 196. Samoborskog fašnika pojavio se novi “Ričet z domače kujhne”, humorističko-satirični list u izdanju Ogranka Matice hrvatske Samobor, koji po 16. put na svojim stranicama našu svakodnevicu prikazuje u fašničkom ruhu. Promociju novog broja pratilo je otvorenje izložbe karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista.



Nik Titanik, Davor Trgovčević, Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora i Zoran Perović, glavni i odgovorni urednik „Ričeta“



Predsjednik Davor Trgovčević govorio je o mjestu karikature u tisku i izložbenoj aktivnosti HDK


O “Ričetu” je govorio njegov glavni i odgovorni urednik Zoran Perović, a o izloženim karikaturama govorio je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević naglasivši da su u protekle dvije godine ovakva okupljanja na izložbama bila rijetka.








- Drago nam je kad nam se ukaže prilika za neko ovakvo gostovanje jer njime ujedno ukazujemo i na stanje karikature u Hrvatskoj – rekao je Trgovčević dodavši da ona postoji, ali je u današnjim tiskovinama, gdje joj je prirodno stanište, ima vrlo malo. - Karikature izložene u Samoborskom muzeju pokazuju da je potencijal naših karikaturista velik i da bi se karikature i dalje, ako ne na dnevnoj bazi, sigurno na tjednoj mogle pojavljivati u novinama – smatra Davor Trgovčević.

Zoran Perović je nadodao da je Hrvatsko društvo karikaturista relikvia relikviarum slavne humoristično-satirične tradicije koju je Hrvatska nekad imala, a danas, nažalost, više nema ni jednog lista takve orijentacije.





Uz Trgovčevića uime karikaturista na izložbi je bio i Nik Titanik, odnosno Nikola Plečko, sad već dugogodišnji autor karikatura za uličnu fašničku dekoraciju, te Zdenko Puhin, tajnik HDK i Milan Lekić, član IO HDK.

Sve okupljene na promociji i otvorenju uime Matice hrvatske Samobor pozdravio je njezin predsjednik Gordan Črpić, a izložbu je otvorenom proglasila gradonačelnica Petra Škrobot. “Matičarima” je zahvalila na sad već dugogodišnjem doprinosu Samoborskom fašniku i čuvanju tradicije. Rekla je da je satira veseli jer je ona neizostavni dio fašničke tradicije te da vjeruje da i većina Samoboraca to razumije i u tome uživa. Gradonačelnica je karikaturistima zahvalila na dolasku u Samobor s radovima koji se odlično uklapaju u karakter Samoborskog fašnika.

Ričet“ možete pogledati na web stranici HDK ili na adresi www.hdk.hr/vijesti/slike/ricet2022web.pdf













 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista