Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









IZLOŽBA U GALERIJI „PREPOROD“


U okviru 33. Internacionalnog Festivala "Sarajevska zima 2017.", (SILK ROAD ART) na svilenom putu umjetnosti izlaže i istaknuti umjetnik, poznati karikaturista, Rešad Sultanović.

Njegova izložba pod nazivom "Svijet u karikaturi!", predstavila je veliki broj radova, a otvorena je u sarajevskoj galeriji "Preporod".




- Predstavio sam 180 karikatura, od kojih su oko 50 portret karikature. Ovi radovi na satiričan način oslikavaju svakodnevicu. Inspiraciju crpim iz životnih problema koje muče ljude u cijelom svijetu, a karikature su rađene za svjetske festivale na teme koje su aktualne uvijek i bilo gdje - kazao nam je umjetnik.




Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić okarakterizirao je Sultanovića kao autora kreativnih reakcija na stvarnost u kojoj živimo, a svileni put "Sarajevske zime" direktno je povezan s njegovim stvaralaštvom.

- Za ovo društvo karikatura je važna, smijeh je u suštini lijek. Inspiracije za karikaturu ima mnogo, nikad nije bila veća nego danas. Sultanović karikaturom, koja nije kritika nego potiče na razmišljanje, traga za našom drugačijom i boljom slikom o samima sebi. Pokazuje da taj oblik moderne umjetnosti ima svoje mjesto, bez obzira na sve moderne tehnologije - istaknuo je Spahić.

Sultanović je imao izložbe širom svijeta, a njegova djela, ako nisu bila nagrađivana, barem su ulazila u uži izbor za nagrade te dospijevala u kataloge i izložbe prestižnih festivala.


Ibrahim Spahić i Rešad Sultanović na izložbi




 
 
Copyright © 2001-2017 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor