Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









PETAR PISMESTROVIĆ: DVIJE IZLOŽBE U JEDNOM DANU


Mada se ne mogu žaliti da mi je izlagačka djelatnost slabija strana, ponekad prođe i godina dana da nemam ni jednu izložbu. Ipak, nakupilo ih se, da sam i evidenciju izgubio. A eto ove godine, nakon zajedničke izložbe koja je održana u ožujku, s mojim sinom Sinišom i kolegom iz Kleine Zeitunga Walterom Titzom u Köflachu, u Štajerskoj, pa one u Beogradu iz mjeseca kolovoza, u studenom sam imao dvije izložbe u istom danu.


Foto: Hermann Weihs


Jedna je bila u sklopu proslave 70 godišnjice postojanja poznate klagenfurtske stolarske radionice za proizvodnju namještaja obitelji Schellander, gdje smo istovremeno, moj sin Siniša i ja, uz izložbu, imali i promociju zajedničkog kalendara za 2017. Kalendar je nastao na inicijativu Petera Schellandera i sadrži po šest mojih i Sinišinih karikatura.

Druga izložba je bila moja autorska u manjem gradu Spittalu udaljenom oko 80 kilometara od Klagenfurta, organizirana od strane entuzijasta skupljenih u udrugu Kultur.im.puls iz Seebodena, u sklopu programa: „Umjetnost na radnom mjestu“. Na izložbi je prezentirano stotinjak portretnih i političkih karikatura.


Foto: Hermann Weihs


Problem je nastao kad sam saznao da se obije izložbe održavaju istoga dana to jest 11.11. a olakotna okolnost je bila što je proslava u Klegenfurtu započela u 17 sati, dok je u Spittalu svečano otvorenje bilo predviđeno za 19 sati. Program u Klegenfurtu se otegao, pa sam u pola sedam sa suprugom krenuo za Spittal. Zbog zastoja na cesti, put koji se pređe za 40 tak minuta prešli smo za više od sata, pa smo u Spittal stigli petnaist minuta do osam sati. Strpljivi posjetioci i ljubazni domaćini nisu se dali smesti, izvještavani o stanju na putu od strane našeg vodiča, inače Spitalca, gosp. Sterniga, velikog ljubitelja karikature, koji je ujedno i najzaslužniji što sam već drugi put izlagao u organizaciji iste udruge, čekali su strpljivo da se pojavimo. Uz odličnu jazz glazbu, vino i zakusku, to im nije teško palo. Sutradan mi se gospodin Sternig ispričao što ničeg nije ostalo za jelo, jer su posjetioci razgrabili sve prije nego smo mi došli.


Foto: Hermann Weihs


Završivši izložbu u Spittalu moja supruga i ja smo se, ovaj put bez vodiča, ali s puno peripetija, vratili u Klagenfurt tek oko 23 sata, na još nedovršenu proslavu kod familije Schellander. A to što sam odlazeći iz Spittala umjesto u Klagenfurt krenuo put Salzburga i to primijetio tek nakon 50 tak kilometra, i što me je uz put snimio radar, kojih je u Austriji kao sitnih svetaca, nije mi pokvarilo užitak koji sam doživio gledajući oduševljena lica posjetilaca mojih izložbi i moje kontakte s njima.


Foto: Hermann Weihs


Foto: Hermann Weihs




 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor