Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









ŽELJKO PILIPOVIĆ
14. Izložba karikatura
u Malom Mihaljevcu










U Malom Mihaljevcu ovih je dana (sredinom lipnja) bilo veselo, ponovo su organizirani Dani humora. Održana radionica crtanja karikature za djecu, promocija satiričko humorističkog lista – Zlatna smoliga i otvorenje izložbe karikatura Željka Pilipovića. U vanjskom djelu doma kulture izloženo je 36 karikatura, a 19 karikatura u dvorani. Izložba se može pogledati od 00 do 24 sata svaki dan i bit će postavljena do neke druge izložbe.








Željko Pilipović je diplomirani pravnik i karikaturist, živi i radi u Varaždinu. Nakon završene gimnazije diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu i radni vijek proveo radeći najprije kao sudac na Okružnom odnosno Županijskom sudu u Varaždinu, a zatim kao odvjetnik. U mirovini od 2019. godine. Prve karikature objavio u školskom listu varaždinske gimnazije, intenzivnije se počeo baviti karikaturom i traženjem vlastitog stila tijekom studija a od početka '80-tih uz pravnički posao nastavio crtati i počeo objavljivati radove u tisku i sudjelovati na izložbama u zemlji i inozemstvu, te dobio nekoliko nagrada. Član Hrvatskog društva karikaturista od njegovog osnivanja. U jesen 2007. godine postao je stalni suradnik varaždinskog REGIONALNOG TJEDNIKA u kojem svaki tjedan karikaturom komentira aktualna zbivanja, tako da ih je do sada objavljeno preko šest stotina. Izložba daje presjek tog stvaralaštva.








Izložbu su uz brojne posjetitelje posjetili i Ladislav Radek aforističar, Đuro Bel poznati međimurski poduzetnik, aforističar autor humoreski i predsjednik Zrinski garde Čakovec, Ivica Beti poznati međimurski novinar i Anđelko Nagrajsalović načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu koji je i otvorio izložbu.








Kako omogućiti svim mještanima da sa svojih prozora gledaju kapelicu u Malom Mihaljevcu? Rješenje možete pronaći u prvom broju humorističko-satiričkog lista "Zlatna smoliga" koji je predstavljen u sklopu ovogodišnjih Dana humora. Svjetski poznati karikaturist Damir Novak ostvario je ideju da se tiska prvi broj lista koji će uveseljavati građane. Okupio je malu, ali moćnu skupinu autora, karikaturista i pisaca, čiji se uradci mogu pronaći na stranicama lista kakvog nemaju ni Zagreb, ni Split, ni Osijek, pa ni Varaždin, ali odsad ga ima Mali Mihaljevec. Rekao bi netko da je to "mali korak za svjetsko izdavaštvo, ali veliki za Mali Mihaljevec".


Pogledaj na: http://www.hdk.hr/vijesti/slike/smoliga2021.pdf





Odličan organizator Dana humora je Udruga žena Mali Mihaljevec, a suorganizatori Udruga mladih, NK, DVD i MO Mali Mihaljevec, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Juraj na Bregu.



 
 
Copyright © 2001-2021 Hrvatsko društvo karikaturista