Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
KolumnaŠALJIVA STRANA ZAGREBAČKE POLITIKEU Muzeju za umjetnost i obrt održala se svečanost otvorenja i proglašenja laureata 1. Zagrebačke smotre političke karikature na temu: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava.

Izložba političke karikature je trebala biti otvorena prije godinu dana, no baš je u to vrijeme gradonačelnik uhićen pa se otvaranje odgodilo.
Josip Kovačević je nacrtao Pavla KalinićaU ime gradonačelnika Grada Zagreba, Smotru je otvorio pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

„Unatoč tome što je uvriježeno mišljenje kako je najteže prihvatiti šalu na vlastiti račun, ja sam sretan što mogu biti ovdje i zajedno se s vama smijati radovima na ovogodišnju temu smotre“, rekao je pročelnik Kojić. Također je istaknuo kako je velika šteta što je karikatura u nas gotovo iščezla iz svih medija i u što u Hrvatskoj nema ni jednog humorističnog lista.

Na 1. Zagrebačkoj smotri političke karikature natjecalo se 80 karikatura od 37 autora, a najboljih deset, koji su dobili novčane nagrade, izabrao je žiri sastavljen od novinara.

Nagrađeno je deset autora: pokojni Ivan Haramija, Nataša Rašović, Oton Anton Reisinger, Nik Titanik, Zoran Duniskvarić, Ivan Jambrešić, Dragutin Dado Kovačević, Josip Kovačević, Davorin Trgovčević i Branko Ilić.

Karikatura Dragutin Dado Kovačević„Žalosno je da političke satire gotovo i nema u hrvatskim medijima, pa su ovakve izložbe jedini način da se one predstave. Zahvaljujem gradonačelniku koji je imao hrabrosti da podmetne leđa i bude pokrovitelj izložbe, te da se stavi na vjetrometinu naših karikaturista koji su imali potpunu slobodu u svojim radovima“, rekao je organizator Smotre Ivica Palatinuš, podsjetivši da se točno prije 188 godina pojavila prva karikatura u Hrvata koja je prikazivala ugarskog nadvojvodu Josipa u kočiji zajedno s biskupom Maksimilijanom Vrhovcem, a kočiju vuku dva velikaša i dva građanina.

Otvaranje izložbe: Davorin Trgovčević, Slavko Kojić i Ivica Palatinuš

Dobitnici nagrada: Davorin Trgovčević, Vera, supruga pokojnog Ivana Haramije, Nik Titanik, Nataša Rašović, (Slavko Kojić, Ivica Palatinuš) Josip Kovačević, Milan Alašević, Ivan Jambrešić i Zoran Duniskvarić 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor