Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









PREMINUO IVAN PAHERNIK




U Zagrebu, u 80. godini, preminuo je Ivan Pahernik, primijenjeni grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik.

Ivan Pahernik rođen je u Zagrebu na Trešnjevci 6. srpnja 1938. Sedmoljetku i srednju grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, završio je u Zagrebu. Bio je član redakcije Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca.





Prema autobiografskim pričama iz knjige „Još Hrvatska ni propala“ 2000. Neven Hitrec snimio je film „Snivaj, zlato moje“ koji je bio nagrađen s pet Zlatnih arena i najvišom ocjenom publike - Zlatnim vratima Pule.

Nacrtao je brojne karikaturalne cikluse, objavio knjige: „Zbrka bez riječi“, 1964., vlastito izdanje; „Cirkus“, Zagreb, 1975.

Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i kod nas i samostalno na petnaestak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu. Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota. Bio je član Hrvatskog društva karikaturista, Društva hrvatskih književnika i ULUPUH-a.





Svoj je literarni talent uvijek udruživao s grafičkim umijećem ilustrirajući sve svoje knjige, a njihova je sinteza na osobit način došla do izražaja u grafičko-slikarskim mapama. Jednu od njih naziva "Nismo zaslužili ovaj lijepi planet" predstavio je u siječnju ove godine u Galeriji ULUPUH, sa željom da njome obilježi 65 godina stvaranja, ne sluteći da će mu ta izložba biti i posljednja.

Svima koji su ga poznavali, Ivan Pahernik ostat će u sjećanju kao osoba živoga duha i iskričave inteligencije. Ta se osobnost odslikava i u njegovoj karikaturi koju je Branka Hlevnjak opisala sljedećim riječima: "Stvorio je crtežom i svojim specifičnim pristupom autorsku vic karikaturu, onu karikaturu bez riječi koja ne traži neko osobito predznanje, nije intelektualizirana, nego je neposredna i lakrdijaška. Pahernikova karikatura je, bez obzira na njezin crnohumorni background, stvarnosna, anegdotska, vedra i želi nasmijati svoju publiku."

Ispraćaj Ivana Pahernika bit će u srijedu, 14. ožujka u 14.30 na Krematoriju u Zagrebu.










 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor