Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









DAMIR NOVAK
IZLOŽBA U PRELOGU





U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga 2. travnja je otvorena izložba karikatura karikaturiste Damira Novaka iz Malog Mihaljevca.



Kustosica muzeja Iva Kožnjak i Damir Novak.






Izložbu je postavila kustosica muzeja Iva Kožnjak koja je od 180 ponuđenih karikatura odabrala njih 45. Kako je na otvaranju izložbe rekla, bio je to težak posao, a odabrala je radove bez teksta, a većina od njih nagrađena je na raznim festivalima.





Damir Novak karikaturu je zavolio već u osnovnoj školi, a prve crteže napravio je u srednjoj školi. Prvu objavu dočekao je u lokalnom tjedniku "Međimurje" 1982. godine. Danas karikature objavljuje u Međimurskim novinama. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji: Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Slobodna Dalmacija i drugi.





Član je HDK od 1986. godine, a niz godina izabiran je u Izvršni odbor društva. Osvojio je brojne državne i inozemne nagrade na izložbama karikatura, čak njih 95 pristiglih iz Koreje, Kine, Italije, Austrije, Kanade, Irana, Iraka, Češke, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Turske, Albanije, Ukrajine, Rusije….





Organizator je Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Čakovcu već 7 godina, a jedinstven je u Hrvatskoj zbog sudjelovanja mladih karikaturista do 16. godine. U Malom Mihaljevcu uz Dane humora organizirao je do sada 17. izložbi karikatura autora iz Hrvatske i svijeta.




 
 
Copyright © 2001-2023 Hrvatsko društvo karikaturista