Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









NIK TITANIK U MOTOVUNSKOJ
GALERIJI PET KULA


Velikom retrospektivnom izložbom u motovunskoj Galeriji Pet kula, poznati hrvatski karikaturist Nikola Plečko, koji stvara i objavljuje pod imenom Nik Titanik, obilježava 25 godina djelovanja.





Nakon iznimno uspješne recepcije ove retrospektive u Muzeju Mimara održane u rujnu prošle godine, Nik Titanik odlučio je ovu doista zanimljivu izložbu predstaviti cijeloj Hrvatskoj, i tako će je do 31. srpnja istarska publika moći razgledati i u Motovunu.

- Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji dnevno objavljuje po dvije karikature, rekla je predstavljajući izložbu kustosica Sonja Švec Španjol. Tako je tijekom minulih četvrt stoljeća Nik Titanik nacrtao i objavio deset tisuća karikatura. K tomu ova izložba ukazuje na važnost i potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo. Svojim karikaturama Nik Titanik često se dotiče obezvrijeđenih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim, je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića.

Autor za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, stoga je ovu izložbu i prozvao "Kronika hrvatske gluposti". Pažljivi promatrač okoline i društvene stvarnosti u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.





Na izložbi su predstavljena djela od ranih početaka Titanikovog stvaralaštva do danas. U tom razdoblju on se uspješno bavi portretnom i geg-karikaturom, odnosno, situacijskom karikaturom. Portretna karikatura dominira u počecima, a tijekom vremena razvio ju je u smjeru psihološke studije karaktera modela. Njegov crtež, bez obzira radi li se o portretnoj ili geg karikaturi obogaćen je nizom detalja i rekvizita. To je njegova stilska odlika koja kadar crteža čini bogatijim i gledatelju, odnosno čitatelju prihvatljivijim. Nik Titanik dnevno izrađuje dvije karikature: političku i sportsku. Karikatura je uvijek najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često ima i karakter satire. Komentirajući svakodnevicu Nik Titanik najčešće prikazuje, kritizira univerzalne društvene teme kao što su politička zbivanja, muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi i tomu slično.

- Ova izložba, rekla je Švec Španjol, obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva, digitalno izvedenih karikatura, koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 1980-tih, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. Izloženi radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića. Uz karikature, na izložbi posjetitelji mogu razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.





- Komedija, humor, satira, ironija, karikatura… sve što u sebi sadrži duhovitost, često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. No, ponekad je puno teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju. Navesti pojedinca da kroz humor percipira ozbiljnost situacije, društva, zemlje i svijeta u kojem živimo, te počne razmišljati i djelovati, velik je izazov koji ne može svatko svladati. "Humor je ozbiljan posao", izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je "najbistriji izraz čuvstva istine", ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom, zapisala je u katalogu kustosica Švec Španjol i zaključila:

- Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme.





U sklopu izložbe "Kronika hrvatske gluposti" Nik Titanik je predstavio svoj prvi strip album "1573", koji se na specifičan autorov način bavi Seljačkom bunom. Iako je svoj prvi strip objavio 2019. strip, ponajprije "Alan Ford", bio je najveći poticaj što se Nikola Plečko počeo baviti crtanjem, kasnije karikaturom i na koncu postao poznat kao Nik Titanik.

Iako je tempo kojim stvara dinamičan, ideja mu, kaže, ne nedostaje. Hrvatska zbilja je takva da predstavlja nepresušno vrelo za "Kroniku hrvatske gluposti" kojoj se još ne nazire kraj.

Izložbu "Kronika hrvatske gluposti" u Motovunu organizirala je Udruga fotografa Fotovun koju vodi David Matković, a otvorio ju je motovunski načelnik Tomislav Pahović, naglasivši kako su zbog epidemiološke situacije mnogi ljetni programi, nažalost otkazani, ali srećom ova je izložba ipak postavljena i otvorena.



Autor: Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre




 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor