Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









KRONIKA HRVATSKE GLUPOSTI
U PAKRACU


U Muzeju grada Pakraca u subotu 11.03.23. otvorena je retrospektivna izložba hrvatskog karikaturista Nika Titanika, odnosno Nikole Plečka, pod nazivom "Kronika hrvatske gluposti" povodom 29 godina njegove bogate karijere. Naziv izložbe, rečeno je, asocira na našu svakodnevicu i osobito na politiku koja je ušla u sve pore društva i određuje naš život, a političari svojim potezima pružaju neiscrpno vrelo inspiracije.








Na otvorenju izložbe, posjetiteljima se obratila ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik, a kustosica izložbe, diplomirana povjesničarka umjetnosti, Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu rekavši da je putovanje ove retrospektive započelo još 2019. godine kad je Nik Titanik obilježavao 25 godina karijere, a želja im je bila da obiđe cijelu Hrvatsku.





Zašto je karikatura bitna? Zato što predstavlja jednu sažetu formu crteža i teksta, a ukazuje na ono što ne valja u društvu, pri čemu moram naglasiti da Nik nikada ne ide populistički nego uvijek sabire nekoliko ključnih problema i aktualnosti i obrađuje ih u jednu karikaturu“, rekla je Švec Španjol. Nik Titanik je, oduševljen prostorom gradskog muzeja, zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, ali i posjetiteljima na velikom odazivu, uz želju da se možda netko od mlađe generacije koja je došla na izložbu zainteresira i počne pratiti njegov rad.





Izložbu je svečano otvorila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako joj je drago da upravo uz smijeh i humor započinje obilježavanje Dana grada, a izrazila je i zadovoljstvo da je ovakva izložba, nakon putovanja po Hrvatskoj, našla mjesto i u „našem malom gradu“.














 
 
Copyright © 2001-2023 Hrvatsko društvo karikaturista