Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









NIK I ŠTEFICA U KARLOVCU



Nik Titanik i njegova Štefica Jambriščak stali su u Karlovcu i tu će ostati do 23. studenog. Sjedište im je Galerija ZILIK u Radićevoj ulici. Radi se naravno o izložbi i to prvoj samostalnoj izvan Zagreba, hrvatskog karikaturiste Nikole Plečka. Izabrano je 160 karikatura nastalih u zadnje tri godine, na kojima nema političara.




Lik bujne Štefice Jambriščak zaštitni je znak Nika Titanika. Zašto takva žena, Plečko odgovara.

- To je bilo pod utjecajem Reisingerovog Pere i Grge Ice Voljevice. Oni su isto imali likove s kojima su se čitatelji mogli poistovjetiti. Na tom tragu je nastala Štefica, ali ja sam htio biti malo drugačiji pa sam stvorio prvi i jedini ženski lik u Hrvatskoj, a možda čak i svjetskoj novinskoj karikaturi. Tako da je ona ogledalo javnosti. Kroz nju progovara naše društvo, kumica na placu ili stara gospođa s Pantovčaka.

Štefičin izgled nastao je pak po uzoru na jednu stvarnu osobu.

- Ima jedan element, neću ići u detalje, ali njena fizionomija lica je stvorena po jednoj stvarnoj osobi iz moje prošlosti s kojom nisam bio dobar, pa je to jedna vrsta moje osvete.







Nik Titanik dnevno radi dvije karikature. Inspiraciju traži u dnevnim zbivanjima. Zato mora biti dobro informiran što često nije lako.

- Barem jednom u godini ja padam u stanje teške depresije i pred samoubojstvom sam. Dođe do zamora materijala upravo zbog tog otrova kojeg primam tijekom godine. To mora nekako utjecat na mene. I da sam normalan utjecalo bi, kaže Nik kroz smijeh.

Na meti njegova oštra pera nađu se svi – političari, estradnjaci, obični ljudi, navike u Hrvata i slično. Osim probušenih guma na automobilu i svakodnevnih prijetnji na društvenim mrežama, problema i pritisaka na njega nije bilo.

- Direktno na mene nije bilo pritisaka, ali znam da je moja redakcija imala i uspješno ih je amortizirala.

Karikature Nika Titanika u ZILIK-u može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10:30 do 12:30 te od 17:30 do 19:30 te subotom od 10 do 12 sati. Izložba ostaje otvorena do 23. studenog.

(Radio Mrežnica)









 
 
Copyright © 2001-2017 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor