Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









NATAŠA RAŠOVIĆ BODIŠ: „MI, VI, ONI“


Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore organiziralo je izložbu karikatura Nataše Rašović Bodiš u galeriji Montenegrina, Trnjanska cesta 35, a koja je otvorena od 4. do 18.svibnja.




NATAŠA RAŠOVIĆ - BODIŠ je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Već u srednjoj školi, pohađajući odjel slikarstva, fokusira se na strip. Pohađa tečaj kod Krešimira Zimonića i crta prve stripove, a zanima se i za crtani film. Tražeći svoj izričaj, te nova iskustva 1990. odlazi u Nizozemsku gdje radi kao lutkarica s marionetama i paralelno stvara mapu nepovezanih strip crteža oslikavajući svijet oko sebe. Tek kasnije otkriva da se je u biti odmakla od klasičnog stripa s narativnom pričom i zakoračila u svijet karikature.


Marija Jurić Zagorka





„… U brojnim raspravama o svemu i svačemu što nema direktne veze s karikaturom koje se vode na jednotjednim sastancima društva, Nataša vrlo često pliva uzvodno i pri tome energično brani svoje stavove čak i u slučajevima kada nema niti jednog istomišljenika.
Nasuprot tome, kada se radi o karikaturi, uvijek je spremna poslušati tuđe mišljenje ili savjet, spremna prihvatiti ono ponajbolje i najkorisnije što joj se nudilo kroz njeno formalno likovno obrazovanje ili u razgovorima s kolegama.
Pri tome ipak uspijeva zadržati dovoljnu količinu eksperimentiranja i traženja svog originalnog izričaja, što je neophodno da bi svaki autor bio prepoznatljiv pri prvom pogledu na njegove radove.
Takav pristup radu neizostavno daje rezultate, a u Natašinim radovima on je posljednjih godina posebno vidljiv u portretnim karikaturama…“

iz kataloga Izložbe - Davor Trgovčević)



 
 
Copyright © 2001-2017 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor