Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









JOSIP MINKS
(1946. – 2018.)


Josip Minks član je Hrvatskog društva karikaturista od osnutka. Bio je jedan od onih naših članova koji je svojim nepretencioznim pristupom i stavom, neopterećen bilo kakvim stereotipima, obogaćivao naše društvo toliko potrebnom raznolikošću.



Meteorologija u karikaturi – karikatura u meteorologiji (na HRT)


Minks se nije opterećivao niti s čime će crtati, niti na čemu će crtati svoje karikature, a često čak niti sa vremenskim rokovima njihovog slanja na razno-razne svjetske festivale, što samo dokazuje koliko je njegovo bavljenje karikaturom bilo motivirano čistom ljubavi prema toj istoj karikaturi, a nikada obaveza koja bi ga sputavala u načinu izražavanja.





Iako bi mnogi od nas često izabrali neka druga i drugačija rješenja, kako životnih, tako i umjetničkih izazova, jedno je neosporno: nikada niti u jednoj Josipovoj rečenici ili postupku nije bilo zločestoće, grubosti ili zle namjere. Upravo tu njegovu, gotovo dječačku jednostavnost i dobrodušnost ćemo pamtiti i rado se sjećati i njega i svih zgoda i nezgoda koje smo zajedno prolazili posljednjih desetljeća.



Karikatura Josipa Minksa na festivalu u Ukrajini, tema: ŠAH




 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor