Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




Otvorena
27. Međunarodna izložba karikatura
„Zagreb 2022“ na temu VATERPOLO







Mladen Drnasin, Davor Trgovčević, Branka Brekalo i Nik Titanik


U impozantnom prostoru Podruma Dioklecijanove palače u Splitu, u srijedu 24. kolovoza, otvorena je 27. Međunarodna izložba karikatura „Zagreb 2022“, ovaj puta na temu „VATERPOLO“.

Izložba je organizirana u suradnji sa Hrvatskim vaterpolskim savezom koji je Europsko prvenstvo u vaterpolu Split 2022 želio obogatiti i dodatnim kulturnim sadržajima i time ga posjetiteljima učiniti dodatno još zanimljivijim. Dio radova će biti postavljen i u Spaladium areni u kojoj se od 27. Kolovoza do 10. rujna održava prvenstvo u vaterpolu.



Marco Birri, direktor operacija LEN-a


Izložba je kao i uvijek natjecateljskog karaktera, pristigle su 672 karikature koje su poslala 362 autora iz 58 država. Žiri je kao i svake godine imao težak zadatak izabrati 8 najboljih karikatura od kojih su 3 prvoplasirana autora zaslužili novčane nagrade dok su ostali dobili priznanja. Članovi žirija bili su : Renato Živković (glavni tajnik HVS), Frano Dulibić (povjesničar umjetnosti) te karikaturisti i članovi HDK Nik Titanik, Milan Lekić-Lex i Damir Novak. Iako je žiriranje obavljeno još u svibnju, imena nagrađenih su čuvana u tajnosti i objavljena su na samom otvaranju izložbe. To su:


PRVA NAGRADA

KONSTANTIN KAZANCHEV, Ukrajina / Ukraine


DRUGA NAGRADA

MAKHMUD ESHONKULOV, Uzbekistan / Uzbekistan


TREĆA NAGRADA

MARIO ROSANDA, Hrvatska / Croatia


POSEBNA PRIZNANJA

FRANO CEBALO, Hrvatska / Croatia
ISMAIL KAR, Turska / Turkey
CEMIL SAFITURK, Turska / Turkey
SHENYING SUN, Kina, China
MUAMMER OLCAY, Turska / Turkey.



Frano Cebalo (dobitnik priznanja) i Nik Titanik


Izložbu su uz predsjednika HDK Davora Trgovčevića i dopredsjednika Nika Titanika, otvorili ravnateljica Muzeja Grada Splita Branka Brekalo, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin, glavni tajnik HVS-a i izvršni direktor Europskog prvenstva Renato Živković te posebni gost, direktor operacija LEN-a (krovna europska organizacija svih vodenih sportova) Marco Birri.



Renato Živković, glavni tajnik HVS-a


Posjetitelji su za uspomenu na ovo otvaranje osim kvalitetnog kataloga sa 80-ak ponajboljih radova, dobili svoje brzopotezne portretne karikature koje su crtali majstori ove vrste karikature Milan Lekić - Lex i Krešimir Kveštek, članovi HDK.



Krešimir Kveštek



Milan Lekić - Lex




Izložba je otvorena na obje lokacije do 10 rujna, do kada traje i prvenstvo u vaterpolu.
















 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista