Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









MOJMIR MIHATOV
IZLOŽBA U KRUISHOUTEMU (BELGIJA)





Izložba poznatog i mnogostruko nagrađivanog zadarskog karikaturiste Mojmira Mihatova otvorena je u nedjelju 28.siječnja u European Cartoon Center u Kruishotouemu ( Belgija ). Ta je etablirana kuća, dobro upoznata s njegovim višedesetljetnim uspješnim i često nagrađivanim djelovanjem u karikaturi. Mihatov je za izložbu izabrao 130 karikatura koje je organizator i prihvatio.





Mojmir Mihatov rođen je u Zadru 27. rujna 1952. Osnovnu školu pohađao je u Zadru, a srednju školu primijenjene umjetnosti u Splitu. Pedagošku akademiju, odsjek likovnih umjetnosti završio je u Zadru. Karikaturom se počinje baviti kao srednjoškolac te je već 1967. dobio nagradu tadašnje revije Studio. Kasnije je dobio niz nagrada na smotrama karikaturista bilo u tuzemstvu bilo u inozemstvu. Suradnik je brojnih novina i časopisa, Slobodna Dalmacija, Vjesnik, Zadarski list, Narodni list itd. Od 1980. stalni je član zadarskog Kazališta lutaka te je napravio četrdesetak lutkarskih kreacija. Dobitnik je brojnih nagrada za likovna postignuća u lutkarstvu. U početku karijere okušao se kao dizajner i aranžer te animator, crtač i redatelj u Zagreb filmu. Godine 1978. napravio je šestominutni crtani film Reklamomania.






Izložbu u Kruishoutemu otvorio je predsjednik ECC Rudy Gheysens





Mihatov je član Hrvatskog društva karikaturista od osnutka. Prepoznatljivost njegovog crtačkog stila je nedvojbena kao i njegovo idejno izražavanje. Njegova raznovrsnost i nadopuna karikature vidljiva je i kroz lutkarstvo.

Kao član Hrvatskog društva karikaturista u tri navrata (2009., 2010. i 2016.) primio je priznanje OSKARIKA, kao najuspješniji autor na međunarodnim festivalima karikature.



 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor