Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









41. Internacionalni salon karikature
Saint Just le Martel


41ST INTERNATIONAL CARICATURE, PRESS CARTOON & HUMOR SALON OF SAINT-JUST-LE-MARTEL




Članovi HDK su ove godine sudjelovali na 41. Internacionalnom Salonu karikature u Saint Just le Martelu, jednom od najdugovječnijih svjetskih festivala. Uz posebno predstavljanje nekih istaknutih pojedinaca kao što je ove godine bio izvrsni francuski portretni karikaturist Moine, ili nekih država, kao što je 2012. godine predstavljena i hrvatska karikatura, posebnost ovog festival je ugošćavanje velikoh broja autora iz cijelog svijeta.









Iako je na ovogodišnjem okupljanju bio nešto manji broj karikaturista pa i posjetitelja u odnosu na godine prije korone i terorističkih napada koji su se desili u Francuskoj posljednjih godina, i dalje se na jednom mjestu mogu upoznati deseci karikaturista iz cijelog svijeta i dijeliti svoja iskustva pa i dogovarati zajedničke suradnje.

Jednu takvu suradnju dogovorili su i članovi HDK, ali obzirom na potporu kakvu imamo od strane nadležnih institucija za ovakve projekte, bolje je još ne objavljivati detalje.









Neki naši članovi već su bili na ovom festivalu, a neki su bili po prvi puta, pa su i posebno predstavljeni i pozdravljeni na pozornici sa dobrodošlicom “u obitelj karikaturista St Just le Martela”.









Uz velika ulaganja koja uz brojne sponzore osigurava cijela lokalna zajednica (ne samo relativno malo mjesto St Just le Martel već i cijela županija), posebno je impresivna gostoljubivost domaćina. Karikaturisti imaju osiguran smještaj, hranu i domaćina koji brine o svemu što nekom autoru može u bilo kojem trenutku zatrebati.









Jedna od glavnih atrakcija festivala je crtanje brzopoteznih portretnih karikatura, a prema rječima organizatora i ostalih kolega, hrvatski stol je bio jedan od najzapaženijih i najatraktivnijih u tom smislu. Čak je francuska televizija pokazala poseban interes za hrvatsku karikaturu, pa je odrađen i jedan intervju na engleskom (iako je poznato da Francuska uz brojne tolerancije prema svemu i svačemu, nema baš neku veliku toleranciju prema korištenju drugih jezika).

Festival traje cijeli tjedan, ali najatraktivniji su prvi i završni vikend kada je prisutan najveći broj kako autora tako i posjetitelja.



















 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista