Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna











HRVATSKA KARIKATURA U FRANCUSKOJ

2012. godine hrvatska karikatura predstavljena je u Francuskoj uz potporu festivala u Saint Just le Martellu



Hrvatsko društvo karikaturista nastavilo je seriju predstavljanja hrvatske karikature u svijetu započetu putujućom izložbom u organizaciji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te prošlogodišnjim predstavljanjem u Norveškoj.

Ovogodišnje predstavljanje odnosno izložba hrvatske karikature u Francuskoj održano je u sklopu velikog predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj pod nazivom „CROATE LA VOICI, Festival Croate en France“ kao zasebna izložba u sklopu jednog od ponajvećih svjetskih festivala karikature u Saint Just le Martelu.

Davor Trgovčević na otvaranju izložbe


Festival se ove godine održao po 31. puta. Kako je prošlogodišnji festival bio jubilarni a tada je ujedno održano i otvaranje dviju novosagrađenih impozantnih dvorana namijenjenih prvenstveno ovom festivalu, bilo je za očekivati da će ovaj puta sve biti skromnije. To se međutim nije dogodilo niti u organizacijskom smislu niti po broju posjetitelja. Tek je prisutnost samih karikaturista iz cijelog svijeta bila nešto manja u odnosu na prošlogodišnji broj od 250 autora, no još uvijek je to vjerojatno najveće okupljanje karikaturista na jednom mjestu.

Gužva na otvaranju


Hrvatska izložba i prisutni članovi HDK (Davor Trgovčević, Milan Lekić i Nik Titanik) imali su hvale vrijedan tretman na festivalu, tako da je hrvatska karikatura službeno predstavljana čak dva puta tijekom prva dva dana otvaranja festivala.

Lex i Nik


Izložbu su otvorili gradonačelnik Sain Just le Martela (ujedno i predsjednik festivala) Gerard Vanderbroucke i predsjednik cijele regije Jean Paul Denanot. Pri tome je osim o hrvatskoj karikaturi bilo govora i o cijeloj manifestaciji predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj.

Žarko Luetić


Publici ali i kolegama karikaturistima je podijeljeno 300 popratnih kataloga koji su izazvali veliko zanimanje i pohvale.

Na popratnim manifestacijama festivala posebno se istaknuo dopredsjednik HDK Milan Lekić koji je nacrtao veliki broj brzih portretnih karikatura prisutnih gostiju i bez ikakve nepotrebne lažne skromnosti radio je to najbolje od svih prisutnih.

Davor Trgovčević


I šećer na kraju: pogledajte stranicu iz SAINT JUST INTERNATIONAL NEWS o ovoj temi



 
 
Copyright © 2001-2012 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor