Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




JURIJ KOSOBUKIN




Jedan od najboljih karikaturista svijeta Jurij Kosobukin preminuo je u svom rodnom gradu Kijevu, u dobi od 63 godine, nakon duge bolesti.

Kosobukin je rođen 1950. u Rusiji, a studirao je za „civilnog zrakoplovnog inženjera“ u Harkovu. Njegove prve karikature objavljene su u novinama i časopisima 1970.godine. Bio jedan od vodećih karikaturista Ukrajine, gdje su se njegove karikature pojavljivale na zadnjoj stranici novina "Segodnya".





Kosobukin je također bio redoviti sudionik na festivalima karikature diljem svijeta, a osvojio je više od 300 nagrada na tim natjecanjima. To ga čini jednim od najvažnijih karikaturista svijeta. Njegov jedinstveni stil, s tipičnim likom čovjeka, kao i njegove ideje često su oduševile članove žirija.

1998.godine osvojio je prvu nagradu na našem međunarodnom festivalu karikature u Zagrebu, na temu „Hat trick“,a dvije godine kasnije posebno priznanje.





Njegove karikature su bile izložene na izložbama karikatura diljem svijeta, a samostalne izložbe je imao na Kubi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Turskoj i Ukrajini.

U oproštaju od Jurija njegove matične novine "Segodnya" napisale su da Jurij nije radio zbog novca: „bio je to njegov hobi, svrha njegovog života“.










 
 
Copyright © 2001-2012 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor