Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA
ČLANOVA HDK ZA 2022.GODINU


Tradicionalna godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista otvorena je u ponedjeljak 16.siječnja 2023. u zagrebačkoj Galerija Vladimir Filakovac, koja od studenoga 1968. kontinuirano izlaže djela ponajboljih hrvatskih i međunarodnih umjetnika.



Na slici: Davor Trgovčević, predsjednik i Nik Titanik, dopredsjednik HDK, te Željko Šturlić, ravnatelj NS Dubrava i Svebor Vidmar, voditelj galerije











Zapravo radi se o izložbi za 2022. godinu, koja je radi organizacijskih i financijskih problema pomaknuta na početak 2023. godine, ali vrijedilo je čekati jer je Galerija Vladimir Filakovac velik i atraktivan izložbeni prostor u koji je stalo 120 radova članova HDK i koji je bez problema primio 50-ak gostiju koji su se pojavili na otvorenju unatoč ružnom vremenu i činjenici da je ovaj ponedjeljak i „službeno“ proglašen za najdepresivniji dan u godini. Izložbu su zajedničkim snagama otvorili Željko Šturlić, ravnatelj NS Dubrava, Svebor Vidmar, voditelj galerije, te Davor Trgovčević i Nik Titanik iz HDK.






Nik Titanik





Tema radova je slobodna, a svaki autor sam je odabrao radove koji će ga vjerodostojno predstaviti, pa se uz brojne portretne karikature mogu vidjeti i tzv. geg karikature (univerzalni humor odnosno „karikature situacije“ razumljive u cijelom svijetu), ali i brojne aktualne dnevno-političke i angažiranije karikature koje komentiraju naše lokalne, ali i svjetske probleme i teme koje zaokupljaju hrvatsku javnost u proteklom razdoblju.



Srećko Puntarić



Petar Pismestrović













 
 
Copyright © 2001-2023 Hrvatsko društvo karikaturista