Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









HRVATSKA KARIKATURA U SLOVENIJI

2014. Slovenija




Manje od mjesec dana bilo je potrebno za organizaciju izložbe hrvatske karikature u Sloveniji od prvog poziva Borisa Oblaka, idejnog začetnika i organizatora Slovenskog festivala karikature u Poljanama nad Škofjom Lokom.

Izložba koja je pripremljena i postavljena u svrhu predstavljanja hrvatske karikature u Beču, neplanirano je ali zato vrlo uspješno postavljena i otvorena u subotu, 20. rujna u Sloveniji, u kući slikara Šubic, prostoru koji postaje zaokruženi centar likovne kulture kako organizacijom izložbi, tako i organiziranjem radionica, tečajeva i okupljalište likovnih umjetnika svih vrsta a možda i buduće udruge slovenskih karikaturista.






Miloš Panić


Boris Oblak je nakon dvije godine organiziranja festivala karikature koji je imao unutar slovenski karakter poželio napraviti dodatni iskorak i cijeloj manifestaciji dati međunarodni karakter, a po njegovim riječima nije bilo ništa logičnije nego obratiti se prvim susjedima Hrvatima i predstaviti ih zasebnom izložbom.






Mojmir Mihatov


S obzirom na kratko vrijeme, sve do par dana prije izložbe nije bilo sigurno da će se ona i održati no tim više su Davor Trgovčević i Milan Lekić koji su bili sudionici ne samo svečanog otvorenja izložbe hrvatske karikature već i cjelodnevnih radionica i crtanja karikatura u živo bili ugodno iznenađeni dobrom organizacijom, entuzijazmom i gostoprimstvom organizatora ali nadasve kvalitetom slovenskih kolega čiji rad im je do tada bio zapravo nepoznat.






Sjajnim radovima predstavili su se karikaturisti Boris Oblak, Matjaž Poklukar - Mato, Jože Poklukar - Jole, Nana Guberinič, Jože Tönig (karikaturist kipar) i kipar Matej Plestenjak.

Osim autora koji su sudjelovali u radionicama na samom otvorenju su se okupili i strip crtači koji u Sloveniji čvršće surađuju s karikaturistima nego što je to slučaj u Hrvatskoj, a bio je nazočan i Stane Jagodić poznati slovenski karikaturist (i još puno toga).

Sama ideja i realizacija podsjetila je na jedinstveni i naravno mnogo veći festival u Sain Just le Martelu a zahvaljujući potpori lokalne politike, prije svega župana općine Gorenja vas- Poljane Milana Čadeža koji je izložbu i otvorio, postoje realne šanse da se ovaj festival približi francuskom većem bratu.

Pogledaj tisak u Sloveniji:
www.mladina.si/160397/3-slovenski-festival-karikature/






Borislav Josipović







 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor