Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA
ČLANOVA HDK




U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu, Bauerova 33, u utorak, 19. listopada 2021. s početkom u 18 sati, otvorena je GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HRVATSKOG DRUŠTVA KARIKATURISTA.


Tijekom listopada epidemiološka slika u Hrvatskoj nastavlja se pogoršavati, no to nije zaustavilo otvorenje izložbe karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista. Izložba je održana kao i svake od posljednjih 36 godina koliko društvo postoji, uključujući i ratne godine. Osim želje da se ova tradicija ne prekine, tome svakako doprinosi i veličina izložbenog prostora galerije „Zvonimir“ u kojem je relativno lako poštovati epidemiološke uvjete i socijalnu distancu.





Na GODIŠNJOJ IZLOŽBI KARIKATURA ČLANOVA HDK društvo kao i uvijek koristi priliku predstaviti veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Na izložbi se predstavilo 48 autora, a izloženo je 140 karikatura.








Povodom otvaranja izložbe u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gostovali su predsjednik HDK Davorin Trgovčević i Nikola Plečko - Nik Titanik, dopredsjednika HDK i predstavnika HDK u FECO-u - međunarodnoj organizaciji udruga karikaturista. Osim o izložbi, tijekom gostovanja se govorilo i o stanju u HDK, položaju karikature u Hrvatskoj, izazovima koji su pred HDK i karikaturistima pa se između ostaloga spomenulo kako su karikaturisti u karikaturama duhoviti, ali se već dugi niz godina suočavaju s mnogobrojnim problemima.

Nik Titanik je rekao kako su hrvatski karikaturisti već niz godina 1. liga festivalske karikature u svijetu.

Davorin Trgovčević je istaknuo:
- Svakom normalnom društvu potrebno je imati karikaturu koja bi bila svojevrsni korektiv društva. Nažalost, karikatura je u medijima rijetka i malobrojna.
- Karikatura postoji i pozivamo mlade da nam se priključe, da nam mladež u HDK nisu 50-godišnjaci. Hrvatska radiotelevizija je jedan od rijetkih hrvatskih medija koji redovito prati karikaturu.





Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizira po 26. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj.



















 
 
Copyright © 2001-2021 Hrvatsko društvo karikaturista