Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







2+2 U GABROVU




Prva izložba karikature, međunarodnog projekta „2+2“ udruge MIKS iz Siska otvorena je 01.04.2016. godine, u sklopu proslave 44 godine postojanja Muzeja Humora i Satire, 40 rođendana manifestacije Gabrovo Planet i međunarodnog dana humora i šala u bugarskom gradu Gabrovu.

Svoje radove na prvoj međunarodnoj izložbi MIKS "2+2" predstavili su Ivailo Tsvetkov, Trayko Popov, Nenad Ostojić i Damir Novak. Svaki autor je predstavljen sa 15 radova.






U sklopu programa koji traje do 21.travnja 2016. godine održava se više međunarodnih i bugarskih nacionalnih izložbi i kazališnih predstava.

Pored prve izložbe karikatura „2+2“ na kojoj svoje radove izlažu Ivailo Tsvetkov i Trayko Popov (Bugarska) i Nenad Ostojić i Damir Novak (Hrvatska), u muzeju humora i Satire održavaju se i izložbe fotografija i crteža „The Smile“ poznatih bugarskih umjetnika Tsvetana Stoyanova i Kalina Nikolova, „Photo Click“ izložba fotografija španjolskog fotografa i novinara Franciso Punal Suareza, predstavljanje knjige Possible Truth bugarskog pisca Volena Mitreva, kao i kazališna predstava Gabrovo Planet.



Damir Novak



Međunarodni projekt „2+2“, međunarodne udruge karikaturista MIKS sa sjedištem u Sisku, zamišljen je kao svojevrsna „Liga prvaka“ za karikaturiste koji za cilj ima „umrežavanje“ karikaturista iz regije i Europe, kao i promociju karikature, za sad je prihvaćen u Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Srbiji, Rumunjskoj, Austriji. Na izložbama svoje radove izlažu po dva karikaturista iz zemlje domaćina i dva autora iz zemlje gosta. Domaćinstva se izmjenjuju, a za razliku od one druge Lige prvaka ovdje su svi pobjednici.







Nenad Ostojić



Krajem 2016. godine u Sisku će se održati i druga izložba projekta „2+2“, dok se za 2017. i 2018. pripremaju izložbe sa kolegama karikaturistima iz zemalja Češke, Austrije, Italije, Srbije i Rumunjske, kao i uzvratna izložba sa kolegama iz Bugarske.

Udruga MIKS u suradnji da FECO Bugarska u Sofiji dogovorila je, pored uzvratne izložbe 2+2 sa kolegama iz Bugarske za 2017. godinu veliku (nacionalnu) izložbu bugarskog društva karikaturista u Sisku, tako će po prvi put u povijesti grad Sisak u gostiti jednu nacionalnu međunarodnu izložbu karikatura.

Poznata je izreka da dobra fotografija govori više od 1000 riječi, kao i činjenica da dobra karikatura govori sve jezike svijeta.

Nenad Ostojić

http://www.humorhouse.bg/engl/exhibitions/temporary.html



 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor