Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







OSLOBOĐENI CRTEŽI



Izložba karikatura „Oslobođeni crteži“ otvorena je u ponedjeljak 14. ožujka u Medijateci, Preradovićeva 5., a povodom Mjeseca frankofonije Francuski institut u Hrvatskoj u Zagreb je doveo iranskog crtača i aktivistu Kianoushi Ramezanija, selektora i idejnog začetnika izložbe „Oslobođeni crteži“.








Izložba se sastoji od 12 panoa novinskih crteža radova pedesetak crtača iz cijelog svijeta. Svaki je pano posvećen točno određenoj tematici vezanoj uz slobodu izražavanja : cenzura, internet, korupcija, prava žena, pobune, klima, sport, rasizam itd. Crteži crtača različitih narodnosti su svi bili objavljeni u francuskom tisku.

Izložba „Oslobođeni crteži“ ima za cilj potaknuti raspravu oko pitanja slobode izražavanja i olakšati uspostavljanje kontakata i razgovora između autora, crtača, novinara, udruga i predstavnika civilnog društva.

Nadovezujući se na napade protiv tjednika Charlie Hebdo u siječnju 2015., ova izložba predstavlja način na koji se sloboda izražavanja danas prakticira na svim kontinentima.




Otvaranju izložbe prisustvovali su Krešimir Kveštek, Nik Titanik, Davorin Trgovčević, Kianoushi Ramezani, Davor Štambuk, Nenad Ostojić, Zdenko Puhin i Milan Lekić



RASPRAVA U NOVINARSKOM DOMU



Rasprava na temu “Crteži, karikature i sloboda izražavanja: gdje smo danas?” održana je utorak 15. ožujka u Novinarskom domu. Rasprava je održana uz sudjelovanje Kianousha Ramezanija, novinskog crtača te predsjednika i osnivača međunarodne udruge “United Sketches for freedom”, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i uz sudjelovanje Hrvatskog društva karikaturista.




U raspravi su sudjelovali Srećko Puntarić, Davorin Trgovčević, Saša Leković (voditelj rasprave), Kianoushi Ramezani, prevoditeljica i Nikola Plečko (Nik Titanik)




Kianoushi Ramezani: "Crteži moraju biti provokativni, ali postoje mudrije poruke od golog Muhameda“



Razgovor sa Kiaonushi Ramezanijem možete pročitati na:

http://www.hnd.hr/kianoush-ramezani-crtezi-moraju-biti-provokativni-ali-postoje-mudrije-poruke-od-golog-muhameda




Kianoushi Ramezani





 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor