Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







FELIX U SAMOBORU


Izložba karikatura SREĆKA PUNTARIĆA – FELIXA, „FELIX U GOSTIMA“, otvorena je u srijedu 30. ožujka 2016. u Maloj dvorani Galerije Prica, POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6. Izložba ostaje otvorena do 17. travnja 2016.









Već četiri desetljeća Srećko Puntarić nasmijava ljubitelje karikature, od prve pojave sredinom sedamdesetih do danas. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i nekoliko godina radio kao projektant. Prve karikature objavio je u humorističnom časopisu Kerempuh 1975. godine. Od tog vremena pojavljuje se u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama. Prvu stalnu suradnju ostvario je u sportskom magazinu SN Revija, a kasnije u Sprintu. U dnevnom listu Vjesnik surađuje od 1986., a u rubrici Felix u Večernjem listu redovito izlazi od proljeća 1995. Surađuje i s europskim humorističnim časopisima Nebelspalter (Švicarska) i Eulenspiegel (Berlin-Njemačka).

Sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja. Lani otvara i prvi web shop karikature /http://felixff-karikatura.hr/.








Hrvoje Hitrec je napisao o Srećku: „ … Felix nije stvorio središnji lik, njegov se junak disperzira u stotine čovjekolikih i beskrajno smiješnih likova koji su crtani tako da usprkos sličnosti nepogrješivo otkrivaju stanja, svojstva. Osjećaje jedinke i pripadnost skupini koju predstavljaju, a ta je čarolija fascinantna jer preslika Puntarićeva lika djeluje kao da autor samome sebi otežava posao – naime, ti čovječuljci neskladna tijela u stvari i nemaju glave nego samo rumeni i ogromni nos, a nad njim oči koje bi pristajale vodozemcu, oči koje imaju vlastiti život i koje tek potpomognute govorom tijela i rijetko vidljivim ustima – preuzimaju svu izražajnu dojmljivost crteža i humorni doživljaj cjeline. Smiješni, znači, sami po sebi, što je vrlina nad vrlinama blistavoga karikaturista, Puntarićevi crteži nadopunjeni su tekstom čija je količina svedena na neophodnu lapidarnost da bi se razjasnila kalambura, da bi dosjetka u pleteru crteža i riječi postala cjelovitom. Čak i onda kada piše naoko korektnim standardnim hrvatskim jezikom, Puntarićeva je kajkavska provenijencija očita, a potpuno je svoj kada se služi isključivo zagrebačkom kajkavštinom…“.





Od samostalnih izložbi dosad je priredio nekoliko u inozemstvu (Bern, Beč, Budimpešta) i preko pedeset domaćih Zagreb, Slavonski Brod, Bjelovar, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Krapina... ). Član je Hrvatskog društva karikaturista te europskog društva karikaturista FECO. Od 1990. - 1992. surađivao je sa "Zagreb-film"-om na izradi animiranih filmova pod nazivom "TV FELIX". Povodom Dana državnosti 1995. odlikovan je redom DANICE HRVATSKE s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi. Izdao je 30 knjiga karikatura u zemlji i inozemstvu. Osnivač je prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj pod nazivom FELIX FUN FACTORY. Od 2002. godine objavljuje u tjedniku GLAS KONCILA karikature pod nazivom "Kako probuditi kršćanina?"



Na otvorenju izložbe Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik HDK Davorin Trgovčević




 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor