Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









DARKO DRLJEVIĆ:
PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE I
IZLOŽBA KARIKATURA




Držeći u ruci monografiju Darka Drljevića, impresivnu, vrhunski štampanu knjigu od skoro 200 stranica, čini mi se kao da sam zalutala u jedno drugo vrijeme. Vrijeme kad je kultura, umjetnost bila cijenjena, a umjetnici su držani kao vrijedni, nadasve cijenjeni članovi društva. Takva je bila i atmosfera na otvaranju izložbe. Sakupilo se tu probrano društvo karikaturista, od Srećka Puntarića, Damira Novaka, Ratka Maričića, Davora Trgovčevića…, a Petar Pismestrović je potegao čak iz Austrije da dođe na jedan takav rijedak događaj. Jer kad se kaže rijedak, ma to je umanjenica, danas da se štampa monografija jednog karikaturiste je nezamislivo. A evo, to se ipak desilo!



Na slici: Luka Lagator, Davor Trgovčević, Damir Novak, Nataša Rašović, Srećko Puntarić, Dimitrije Popović, Darko Drljević i Petar Pismestrović


Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, urednik Danilo Ivezić te Skener studio d.o.o. odradili su vrhunski posao. Monografija je to koja svojom kvalitetom nagrađuje autora, te svima nama ostalima govori - ipak umjetnost vrijedi onima koji znaju gledati što u biti ostaje iza jednog naroda. Nitko od nas neće ostati kako se kaže za sjeme na ovoj zemlji, ono što ostaje je umjetnost. Bila to slika, kip, ispjevana pjesma ... ili karikatura. To je ono što govori o veličini jednog naroda i snazi ljudske duše.








Ovom monografijom Darko Drljević zaokružuje jedan dio svojeg rada, no kako se radi o mladom autoru, rođenom 1962., u očekivanju smo i dugoga dijela. Drljevićev početak u karikaturi bio je u novinama, tu je „ispekao“ svoj izričaj. No promijene koja dolaze 90-tih te dolaskom „demokracije“ polako kao i svi karikaturisti gubi mjesto za objavu. Karikaturu zamjenjuju oglasi, a urednike marketing menadžeri.



Damir Novak i Darko Drljević na predstavljanju monografije


Srećom Drljević otkriva novo mjesto za rad, a to su svjetski festivali karikature. Veoma brzo svojom se kvalitetom probija u sam vrh. Polako mu se i mijenja stil karikatura, rafinira crtež, te brusi do savršenstva formu. Sam podatak da je do sada osvojio skoro 200 nagrada fascinira. Treba se naglasiti kako na svaki festival dođe po par tisuća radova pa samo uči u katalog je već veliki uspjeh. Praktički ne postoji u svijetu festival karikature gdje nije sudjelovao. Bio je i član međunarodnih žirija, a njegovi radovi izloženi su u brojnim svjetskim muzejima karikature.

Monografija Darka Drljevića valorizira karikaturu te nam daje nadu za umjetnost u cjelini. Priča čovjeka od pećine do danas ispisana je rukom umjetnika, i ta priča je ono najljepše što ostaje iza čovjeka.


Nataša Rašović, karikaturistica




 
 
Copyright © 2001-2019 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor