Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









DAVOR TRGOVČEVIĆ:
IZLOŽBA PORTRETNE KARIKATURE



U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u ponedjeljak 16. siječnja otvorena je izložba portretnih karikatura Davora Trgovčevića. Organizirana je povodom 30 godina od prve autorove objavljene portretne karikature i biti će postavljena do 5. veljače.




Izložbu su zajednički otvorili voditeljica knjižnice dr. sc. Jasna Kovačević, poznati hrvatski karikaturist Srećko Puntarić i sam autor.

Izloženo je preko pedeset karikatura što svjetskih što domaćih političara, sportaša, estradnjaka i drugih, široj javnosti poznatih osoba. Karikature je na otvaranju izložbe pogledalo je više od 60 prisutnih uzvanika.






Davor Trgovčević je član Hrvatskog društva karikaturista od 1990. godine, tri mandata je bio dopredsjednik društva, a od 2011. godine predsjednik HDK.

Na izložbi je izloženo 60-ak portretnih karikatura poznatih hrvatskih i svjetskih političara, sportaša, pjevača, glumaca i umjetnika. Dio izloženih radova, kao i neki drugi radovi mogu se vidjeti na web stranici autora www.davor-trgovcevic.com






Predgovor u katalogu napisao je Srećko Puntarić Felix:

D. Trgovčević, po potpisu na crtežu poznatiji kao Davor T., novo je ime hrvatske portret karikature, staro oko 30 godina. Sam autor par je desetljeća stariji, a s time se želi reći da je vrlo iskusan.

U Hrvatsko društvo karikaturista ušao je tiho i dok smo mi u Društvu bili zaokupljeni geg-karikaturom, portretist nam je postao predsjednik.

Bije ga glas da ako nekog nacilja sa svojom olovkom, toga i pogodi pa makar ga i crtao prema lošoj fotografiji. To čini s inženjerskom preciznošću.

U svojem opusu, između ostalog, portretirao je i razne likove iz društveno-političkog života.

Ova izložba dosta je sužena, jer su neki koje je on često crtao, završili u Remetincu pa ih ovdje nije želio isticati. Postoji ideja da se u knjižnici u Remetincu također organizira Davorova izložba, ali neki tvrde da tamo nema slobode izlaganja.

Za portret karikaturista općenito vrijedi da je bolje portretirati nepoznate osobe, jer tada publika ne zna koliko je karikatura slična toj osobi. Davor Trgovčević odabrao je puno teži put. Na papir je stavio vrlo poznate likove iz domaće i svjetske političke scene, iz estrade i sporta pa se tako stavio u poziciju da ga publika na licu mjesta može ocjenjivati i odmah – pohvaliti.

Na pitanje koliko se dugo autor mora baviti karikaturom da bi se mogao zvati karikaturistom, Oto Reisinger je jednom odgovorio: 30 godina, a ako ima malo više vremena kao Ico Voljevica – onda 50!

Dakle Davore, nakon 30 godina od svoje prve objavljene karikature, dobrodošao među karikaturiste! Sad će ići puno lakše.







Više fotografija omogućila nam je Anica Mazura, a možete ih pogledati na FB

https://www.facebook.com/davor.trgovcevic.3?fref=ts



 
 
Copyright © 2001-2017 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor