Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







9. International Zagreb Car Cartoon Exhibit
9. Međunarodni zagrebački salon autokarikature

Tema: Ljubav za volanom


Na ovogodišnji Salon pristigla je 401 karikatura, a sudjelovalo je 198 autora iz 40 zemalja svijeta. 9. Međunarodni zagrebački salon autokarikature otvoren je u auli zgrade Gradske uprave.




Dobitnik Grand Prixa Salona na temu Ljubav za volanom hrvatski je karikaturist Damir Novak, koji je istaknuo kako je u ovogodišnjoj konkurenciji – osvajanje Grand Prixa jednako dobitku na lotu!



Prva nagrada Salona otišla je u Bugarsku, a u ime dobitnika Jovcha Savova, nagradu je preuzela veleposlanica Tanya Dimitrova. Drugo mjesto osvojio je ukrajinski karikaturist Alexander Dubovsky, čiju je nagradu preuzeo glavni tajnik Koordinacije Hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.

Dobitnik Treće nagrade je Čeh Pavel Matuška, za kojeg je nagradu preuzeo konzul veleposlanstva Republike Češke Jurij Varga,




Dragutin Dado Kovačević (Hrvatska)



Prvo posebno priznanje dobio je Valentin Georgiev iz Bugarske, dok je dobitnik Drugoga posebnoga priznanja Dragutin Dado Kovačević, karikaturist iz Zagreba.

Specijalna priznanja dobili su Waleriy Chmyriov (Ukrajina), Roman Kubec (Češka), Goran Marković (Srbija), Klaus Pitter (Austrija), Zygmunt Zaradkiewicz (Poljska), te autori iz Hrvatske Nikola Listeš, Branko Ilić i Živko Nimac.




Nikola Listeš (Hrvatska)








Živko Nimac (Hrvatska)



Glavni sponzor ovogodišnje priredbe je grad Zagreb. Istaknuvši kako je ovaj Salon dokaz da su Zagreb i Hrvatska pronašli svoje mjesto na svjetskoj karti međunarodnih izložbi autokarikature, gradonačelnik Bandić čestitao je organizatorima na upornosti i kreativnosti te je uručio nagrade dobitnicima, što ih je izabrao međunarodni žiri.





 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor