Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









5. MEĐUNARODNA IZLOŽBA
KARIKATURA ČAKOVEC 2020.








Organizator izložbe Damir Novak


Zbog nedobivanja suglasnosti za postavu izložbe na ogradu Županijske bolnice Čakovec, izložba je postavljena na ogradu gradske kavane u Čakovcu u četvrtak, 10. prosinca. Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi nije bilo službenog otvaranja izložbe.
Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Covid – 19 (maske, distanca i cjepivo). Cilj ove izložbe je da karikaturisti iz cijelog svijeta daju svoj doprinos obrazovanju javnosti o važnosti održavanja zdravlja poštivanjem propisa koji su na snazi tijekom trajanja pandemije.





U konkurenciji „odraslih“ pristiglo je 967 radova od 517 autora iz 67 država, a u konkurenciji mlađih od 16 godina pristiglo je 129 radova od 97 autora iz 9 država.
Žiri je bio međunarodni u sastavu: Damir Novak – predsjednik žirija i organizator festivala, Elena Ospina – karikaturistica iz Kolumbije, Leila Alaiy – učiteljica umjetnosti iz Irana, Josip Toth – grafički dizajner, te karikaturisti Zdenko Puhin, Željko Pilipović, Milan Lekić i Krešimir Kveštek.
U finale je ušao 61 autor, a u top 50 su odabrani autori koji su zastupljeni na izložbi i u katalogu te će svakom autoru biti poslan tiskani katalog. Žiri je bodovao on line. Nimalo laki posao za žiri, gdje se od pristiglih 967 radova u kategoriji starijih od 16 godina moralo odabrati samo 50 radova, a od odabranih 50 radova trebalo je odabrati prve tri plasirane karikature i 5 karikatura za koje se dodjeljuje posebno priznanje.





Organizator izložbe Damir Novak je pokazao kako se i u ovim teškim vremenima može organizirati dobra i kvalitetna izložba. Na ceradnom platnom dugom 15 metara i širokom nešto više od jednog metra u boji je otisnuto 50 karikatura odraslih i 11 karikatura djece do 16 godina. Sve izložene karikature dobile su i mjesto u posebnom katalogu koji ovoga puta zbog dobro znanih razloga nešto skromniji u odnosu na prethodne.







 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista