Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
KolumnaJANKO BUČAR
(1952. – 2016.)


Unatoč činjenici da je Janko bez sumnje bio član više različitih udruga nego bilo koji drugi član Hrvatskog društva karikaturista, uvijek je nalazio vremena za aktivno sudjelovanje u radu našeg društva.

Područje njegovog interesa bio je prvenstveno humor u širem smislu od onoga izraženog kroz karikaturalne crteže, ali u povijesti hrvatske karikature ostat će zabilježena i njegova nagrada na 7. Međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature.Janko Bučar i Dado Kovačević 2013.godine su osvojili Grand Prix na Međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature


No značajne su i brojne druge nagrade i priznanja koje je Janko tijekom života zaslužio i zasigurno bio na njih s pravom ponosan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Ostavio je iza sebe brojne knjige, preko 30 književnih djela, u kojima je miješao stvarnost i fikciju sa humorom i satirom, ali najveću zahvalnost mu svakako duguju brojni neznani ljudi kojima je pomogao a mnogima sigurno i spasio život kao dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi.Janko na jednom od svojih putovanja - Japan


Upravo taj humanitarni rad i želja za pravdom radi koje je vjerojatno odabrao i diplomirao pravo, koja je često sezala izvan granica Hrvatske, čak do Južne Afrike, obilježili su većinu njegovih aktivnosti.

Pamtit ćemo njegov vječni optimizam i zarazni smijeh kojim je lako i brzo sklapao prijateljstva a nedostajati će to svakako i posjetiteljima naših izložaba.


Hrvatsko društvo karikaturista


Ante Matić je napisao IN MEMORIAM JANKO BUČAR:
http://www.tjedno.hr/in-memoriam-janko-bucar/


JANKO U TOKIJU pročitaj na:
http://www.tjedno.hr/janko-u-tokiju/ 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor