Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









„RIBE PLIVAJU LEĐNO“
IZLOŽBA U MUZEJU
BRODSKOG POSAVLJA


Karikature koje oduvijek prikazuju stvarnost na duhovit i podsmjehujući način, a za njihovo razumijevanje potrebna su određena predznanja i, naravno, smisao za humor, koji Brođani osobito vole. Slavonski Brod je s izložbama 'Ribe plivaju leđno', desetljećima bio prepoznatljivo međunarodno sjecište karikature s naglaskom na ekologiju.





Izložba eko-karikatura, „Ribe plivaju leđno" otvorena je u izložbenom prostoru Muzeja Brodskog Posavlja 2.srpnja 2020., a autori postava su Danijela Ljubičić Mitrović i Antun Toni Bartek, koji su brodsku javnost željeli podsjetiti na prvu takvu izložbu organiziranu prije 40 godina u Jugoslaviji, kojom su brodski karikaturisti željeli dati svoj doprinos čišćoj rijeci Savi.

Začetnik ideje da se organizira izložba eko-karikature upravo u ovome gradu bio je brodski karikaturist Mladen Bognar koji je s još četrdesetak karikaturista iz cijele bivše države originalnim „oružjem" (oko 150 karikatura) začeo „pokret" očuvanja čiste rijeke. Naziv izložbe preuzet je od istoimene pjesme pjesnika i pisca Antuna Tonija Barteka. „Silne žalbe, molbe pa i prijeteća pisma rijeka Sava gradu Brodu više i ne piše. Niti piše, a čini se i da jedva diše“.



Miloš Panić, nagrađena karikatura (som od 10 kg)


„Povod samoj izložbi bila je Bartekova ideja da donira zbirku od 370 karikatura. Zato smo odlučili napraviti novi početak i uvod, temelj osnivanju zbirke karikatura u MBP" kazala je suautorica postava Danijela Ljubičić Mitrović.

Ravnatelj Muzeja, Hrvoje Špicer, oduševljen idejom za izložbu, kaže kako je ona „u početku krenula skromno da bi se proširila na cijelu bivšu državu, a onda i na daleke zemlje poput Irana, Izraela, Kine, Bolivije, Brazila… Čudesna je to priča, koju su radili entuzijasti, mladi ljudi koji su skloni eksperimentima i hrabri pa su i nadmašili važnost lokalne zajednice".



Senaid Serdarević, nagrađena karikatura


Zbog univerzalnosti teme, propitivanja kako očuvati prirodu, što je i danas iznimno aktualno zbog globalnog zagađenja koje ugrožava cijelu planetu, odaziv karikaturista prije četiri desetljeća bio je velik, tako da je izložba poprimila državni, a tri godine kasnije i međunarodni karakter. Uz domaće, Mladena Bognara, Dinka Bilića, Slavka Viraga,… pozivu su se odazvali brojni karikaturisti poput Ivana Haramije iz Koprivnice, Senaida Serdarevića, Srećka Puntarića, Mladena Bašića, Ivana Pahernika, Zdenka Puhina iz Zagreba, Aleksandra Klasa iz Beograda, Milana Alaševića iz Celja, Mojmira Mihatova iz Zadra, Bine Rogelja iz Ljubljane, Darka Mlinarika iz Mostara, Vujina Stankovića iz Banja Luke, Jordana Ilijeva iz Skoplja, a izložba je polučila izvrsne kritike.



Zdenko Puhin, nagrađena karikatura


Novinar i pjesnik Stanislav Geza Milošić želio je s Bartekom oživjeti dramsku sekciju, odnosno satiričko humorističko kazalište OSA (Omladinski SAtirikon) koje su kanili otvoriti u podrumskim prostorijama Muzeja Brodskog Posavlja, no kako su to, prema Bartekovim riječima, političke strukture zaustavile, ideja je realizirana u narednom desetljeću kroz razne druge oblike poput izložbe „Ribe plivaju leđno", humoristično satiričkog lista „Brodolom", u pokretanju humorističke biblioteke „Bistra glava", u humorističko satiričnoj radio emisiji „Crveni pijetao", u omladinskoj radioemisiji „Studio 342" i još nizu dobrih pokušaja. Sva ta kreativna energija traje do 1990., kada počinje Domovinski rat .



Dubravko Priselac, nagrađena karikatura


Početkom 1979. okupili su se budući članovi Društva za humor, satiru i karikaturu Slavonski Brod oko Jože Ščrbašića, Željka Vencla, Antuna Tonija Barteka, Andrije Vlašića, Stanka Dasovića, Ilije Maoduša, Krešimira Šimića, Mladena Bognara, Milenka Nedića, Stanka Ferića, Vlade Karakaša, Bože Krajnovića i Rajka Svilara koji su imenovani u Inicijativni odbor budućeg Društva.

Uglavnom, nakon dvije godine navedeno Društvo i Centar za kulturu Radničkog sveučilišta „Đuro Salaj" bili su organizatori 2. jugoslavenske izložbe karikatura „Ribe plivaju leđno", a treća postaje međunarodna, jer uz brojne jugoslavenske karikaturiste i 250 karikatura pojavljuju se prvi put autori iz pet europskih zemalja i Australije s pedesetak radova. U organizaciji Brodske udruge humorista amatera (BUHA) i zahvaljujući trudu i zalaganju brodskog karikaturista Svetislava Pinjuha, izložba se nastavila održavati i nakon Domovinskog rata, sve do 2002. godine.

Brojne izložbe „Ribe plivaju leđno" putovale su kroz europske i svjetske gradove od Njemačke, Mađarske, Belgije do dalekog Brazila. Svaku izložbu pogledalo je više od 12.000 posjetitelja.

Autor: Marija Radošević, SBplus.hr




 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor