Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









PREMINUO BORIVOJ DOVNIKOVIĆ



Borivoj Dovniković Bordo, autor animiranih filmova, karikaturist, ilustrator, grafički dizajner i strip-crtač, preminuo je u utorak 8.veljače u Zagrebu, u 92. godini.






Borivoj Dovniković-Bordo, u karikaturi Miše Cvijanovića-Cvije


Jedan od cjenjenijih hrvatskih animatora, afirmiran i na međunarodnoj sceni, bio je sudionik najvažnijih trenutaka u hrvatskoj animaciji, a tijekom dugogodišnje karijere za svoj je rad primio niz nagrada.

Rodio se 1930. u Osijeku, a 1949. odlazi na studij u Zagreb, na Akademiju likovnih umjetnosti, kada i počinje objavljivati karikature u satiričkom tjedniku “Kerempuh”. Ubrzo se u tom listu pridružuje grupi kolega koji se bave crtanim filmom, napušta studij i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji i primijenjenim umjetnostima. Paralelno s filmom radi na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikaturi se posvećuje do kraja radnog vijeka.





Osim šezdesetak pojedinačnih nagrada za filmove, primio je dvadesetak nagrada i priznanja za životno djelo na području animiranog filma u Hrvatskoj i inozemstvu. Među ostalim, dobitnik je Nagrade za životno djelo “Vladimir Nazor”, nagrade “Andrija Maurović” za životno djelo na području hrvatskog stripa i Nagrade za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb.

U obrazloženju potonjeg tada je pisalo kako je on istraživač slobode kretanja u animiranom prostoru, majstor bijele, veoma moćne i prilagodljive pozadine, duboko zainteresiran za sudbinu malog čovjeka u suvremenom svijetu.

U Zagreb filmu počeo je raditi 1961. godine, a s Animafestom je bio usko povezan od njegova samog osnutka 1972. godine, te je sa Zlatkom Bourekom izradio prvi logotip i plakat tog festivala.

Kao samostalan autor još šezdesetih postao je jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svjetske animacije. Jedan je od začetnika “Profesora Baltazara”, ostat će zapamćen i po filmovima “Lutkica, “Znatiželja”, “Krek”, “Ljubitelji cvijeća”, “Putnik drugog razreda”, “Uzbudljiva ljubavna priča”, “Škola hodanja”.



- U redu, preuzimam položaj čim izađem odavde!


Film “Znatiželja” je na Festivalu u Annecyju 2000., pod naslovom “Jewels of a Century”, uvršten među 84 najboljih animiranih filmova u povijesti. Retrospektive filmova imao je diljem svijeta.

Od 1985. do 1992. bio je direktor Animafesta, a aktivan je bio i u ASIFA-i, Međunarodnoj asocijaciji animiranog filma, u kojoj je od 1994. do 2000. bio generalni sekretar.

Njegova knjiga “Škola crtanog filma”, koja je prevedena na nekoliko stranih jezika, na praškoj Filmskoj akademiji je od 1985. godine službeni udžbenik za uvod u animaciju. Objavljivao je karikature u “Kerempuhu”, beogradskom “Ježu” i drugdje, a od 1994. karikaturom intenzivno komentira suvremene događaje u Hrvatskoj, u “Identitetu” i “Novostima” (u rubrici Bordoline), a redovno i u “Prosvjeti” i “Hrvatskoj ljevici”.





Izdavačka kuća Razlog izdala mu je album karikatura “Istočno od raja”. Karikature je izlagao na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama u Francuskoj, Italiji i Kini te u Srbiji, Cipru, Sarajevu.

“Dovnikovićev prepoznatljiv crtež, u realističkom i karikaturalnom stilu, funkcionalna dramaturgija i originalnost ostat će trajno zapisani u kulturno umjetničkoj povijesti, a njegovi stripovi su jedni od najzrelijih ostvarenja i kreativnih vrhunaca stripa na ovim prostorima”, ističe se u obavijesti ULUPUH-a.

Autor: Hina




 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista