Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









VIRTUALNE IZLOŽBE ČLANOVA
I PRIJATELJA HDLU ZAGREB


HDLU Zagreb je putem natječaja za virtualne izložbe okupio brojne umjetnike, te su na izložbama osim članova HDLU Zagreb, predstavljeni i drugi umjetnici koji su se javili na natječaje sa svojim radovima i s ciljem da se u kreativnoj suradnji na virtualnim izložbama povežu umjetnici iz različitih hrvatskih umjetničkih udruga, također i nezavisni umjetnici koji nisu učlanjeni u strukovne udruge, ali i umjetnici iz drugih država.




Žarko Radovanović, kombinirana tehnika





Virtualna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb: Život pod koronom (01.04.)



”Život pod koronom” naziv je skupne virtualne izložbe umjetnika i prijatelja HDLU Zagreb, koji su se odazvali pozivu da svojim likovnim djelima komentiraju globalnu pandemiju, koja je preko noći unijela velike promjene u naše živote. Kroz slike, crteže, fotografije, karikature, ilustracije, umjetnici su izrazili različita osjećanja – prijeteće slutnje, nespokoj, osjećaj samoće, ali i humor, vjeru u čovjeka, kreaciju koja usprkos opasnosti nosi u sebi transformativni potencijal čovjekovog duha.

Izlagači iz HDK: Dubravka Bodulić, Slobodan Butir, Borislav Hegedušić, Zlatko Krstevski (MK), Joško Marušić Brački, Zdenko Puhin, Rešad Sultanović Sultan (BiH)




Joško Marušić Brački: Život pod koronom, karikatura



Slobodan Butir: karikatura





Virtualna izložba umjetnika okupljenih oko HDLU Zagreb: Izazov slobode (16.04.)



HDLU Zagreb putem natječaja za novu virtualnu izložbu ”Izazov slobode” opet je okupio brojne umjetnike. U ovim danima kada smo zbog virusne bolesti prisiljeni boraviti u izolaciji i karanteni, zbog naše sigurnosti ograničavamo svoje socijalne kontakte, druženja i poslovne obaveze, nadzirani smo od državnih institucija, liječničkih službi, pa čak i od policije u nekim državama, pitanje osobnih i građanskih sloboda postaje jedno od bitnijih pitanja za razmišljanje.

Cilj ove izložbe tako je bio propitati što je to uopće za nas ”sloboda”, kada se najviše osjećamo slobodni, a što s druge strane ograničava naše slobode – je li to društvo oko nas, politika, religija ili ponekad čak i naša vlastita auto-cenzura, strah od toga da se bude ‘drugačiji’, neshvaćen i usamljen u svom pravu na različito mišljenje i postojanje?

Izlagači iz HDKi: Dubravka Bodulić, Slobodan Butir, Branko Lozinski Žuti, Miloš Panić, Zdenko Puhin, Mario Rosanda, Emil Strniša, Žarko Radovanović



Mario Rosanda: Krik samoizolacije, kompjuterska grafika





Virtualna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb: Umjetnost u digitalnom dobu (23.04.)



”Umjetnost u digitalnom dobu” skupna je virtualna izložba u organizaciji HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, unutar koje su 32 umjetnika/ice izložili svoja likovna djela, koja su nastala uz pomoć kompjutera ili mobitela, korištenjem različitih programa za izradu i obradu slike. Tema izložbe bila je slobodna, pa su se tako objedinile različite poetike autorskih izraza i tehnika: neki umjetnici kombinirali su tradicionalne likovne tehnike sa digitalnim obradama slike, neki su digitalno obrađivali autorske fotografije ili preko njih stvarali digitalne crteže sa različitim filterima i slikarskim efektima, neki su koristili samo grafičke tablete bez tradicionalnih sredstava, itd. Crtanje i slikanje putem računala u svakom slučaju likovnim umjetnicima pruža neke nove mogućnosti za istraživanje i eksperimentiranje.

Izlagači iz HDK: Dubravka Bodulić, Zlatko Krstevski (MK), Miloš Panić, Mario Rosanda, Emil Strniša, Rešad Sultanović Sultan (BiH)



Dubravka Bodulić: Mrtva priroda, digitalno obrađena fotografija



Miloš Panić: karikatura



Zlatko Krstevski: karikatura







 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor