Autor: Predrag Raičević ZIG

Povratak na naslovnicu
Članovi
Festivali
Povijest HDK
Kolumna
Opće informacije
Ime i prezime: Patricija Šojat
Ulica i broj: Pavlinska 8
HP broj i mjesto: 53270 Senj
Datum i mjesto rođenja: 25.04.1988.
Zanimanje: hoteljersko turistički tehničar
Mobitel: 098 968 9171
E-mail: patricijasojat@gmail.com


Životopis
Patricija Šojat je ilustratorica koja dolazi iz vjetrovitog Senja, ali svojim vedrim i nadasve posebnim ilustracijama priziva samo najbolje raspoloženje. Patricija je po struci hotelijersko-turistički tehničar i njegovateljica, ali svoju ljubav prema umjetnosti odlučila je realizirati u vidu divnih ilustracija. Tijekom svog rada dosad je koristila akrilne boje na platnu, ali nedavno je otkrila sve čari digitalnog crtanja. Patricija ističe da joj je prilikom crtanja najvažnija slobodna izražaja, a svoj stil opisala bi kao kombinaciju šaljivog i sarkastičnog karaktera s ciljem da nasmije i razvedri ljude. Također, osim crtanja u svoj rad vrlo vješto implementira i vlastite fotografije što u konačnici čini jednu posve zanimljivu i novu formu ilustracije.

„Digitalno ilustriranje nije nešto što sam oduvijek htjela raditi upravo zato što nisam bila upoznata s takvim načinom rada, ali znatiželja je ta koja me odvukla u svijet ilustracije, pa sam nedugo zatim probala i digitalnu inačicu. Sada koristim aplikaciju Infinite painter i trenutno sam u potpunosti digitalizirala svoj rad, no ono čemu se u budućnosti veselim je ipak nešto profesionalnija oprema“ – objašnjava Patricija. Na pitanje ima li uzore čiji rad cijeni, Patricija odgovara kako uzore pronalazi u svakodnevnim situacijama, običnim ljudima, razgovoru, usputnoj šetnji ili društvenim mrežama, a što se tiče kritike, prihvaća onu konstruktivnu. „Volim kritiku koja dolazi s nekim višim ciljem, ali zapravo mi je najvažnije da sam osobno zadovoljna ilustracijom koju sam izradila.“

Patricija kao jedan od glavnih motiva svog rada ističe ženu, a razlog zašto je to tako krije se u činjenici da žena ženu najbolje razumije, pa s lakoćom na digitalno platno prenosi „ženske“ teme, ali isto tako ne bježi niti od ostalih motiva. Što se tiče inspiracije, Patricija ju pronalazi u svakom segmentu života. „Inspiraciju najviše crpim iz svakodnevnih situacija. Svugdje je skrivena neka dobra ideja, bilo to subota ujutro na „placi“ ili razgovor s prijateljicama i s takvim načinom funkcioniranja moram reći da se zasad još nisam susrela s kreativnim blokadama.“ To nam potvrđuje i priča koja se krije iza ilustracije koju je ova talentirana umjetnica izradila za potrebe projekta DNA. „Ilustracija opisuje trenutnu situaciju koja je takva da su zbog virusa najviše ugroženi stari i nemoćni ljudi. Kao njegovateljica znam da je upravo njima potrebna najveća pomoć i na jedan šaljivi način htjela sam uputiti na to da ne zaboravimo na ljude u starijoj životnoj dobi.“ Društvene mreže postale su svojevrsni online portfolio brojnih umjetnika, a baš iz tog razloga i Patricija je otvorila profil na kojem možete dobiti nešto veći uvid u njezin rad. „Rekla bih da je platforma poput Instagrama u ovom poslu nužna jer samo tako mi ilustratori možemo dijeliti svoj rad s ostalima koji također vole umjetnost i ovakav način izražaja.“ Uz ovo pitanje, neminovno se nameće i ono koliko je ilustracija cijenjena na domaćim prostorima, a Patricija smatra da s obzirom na uloženi trud oko jednog rada, nikako dovoljno.

www.fashion.hr// by MAGDA SMOJVER


Radovi
   


  | Naslovnica | Članovi | Festivali | Povijest | Kolumna |
 
Copyright © 2001. Hrvatsko društvo karikaturista
Design by M.G.