Povratak na naslovnicu
Članovi
Festivali
Povijest HDK
Kolumna
Opće informacije
Ime i prezime: Igor Jurilj
Pseudonim: (Yellow) Yuri
Ulica i broj: ---
HP broj i mjesto: ---
Datum i mjesto rođenja: 29.09.1986., Doboj
Zanimanje: Profesor engleskog jezika i književnosti
Telefon: --
Mobitel: ---
E-mail: igor.jurilj@gmail.com


Životopis
Igor Jurilj profesor je engleskog jezika, odnosno doktorand na studiju kroatistike FFZG. Rođen je 29. rujna 1986. u Doboju, no već iste godine seli s roditeljima u istarski gradić Vrsar. Ondje u neka druga vremena slobodno šetajući antičkim ulicama primjećuje lokalne slikare kako na ulici hvataju suvenire mašte i u najranijim danima počinje crtati i istraživati što je s onu stranu imaginacije. Oduvijek ga fascinira ljudska potreba za nadogradnjom, što se odražava u njegovim likovima koji posjeduju osobine i kvalitete iznadprosječnog čovjeka. Takvima vidi i glazbenike od najranije dobi. Po završetku srednje škole kada upisuje studij engleskog jezika i povijesti, vrlo brzo postaje glazbeni novinar i zadire u svijet koji je dotad samo slušao i pokušao oslikati.

Glazbeno novinarstvo prevaguje nad crtanjem koje stavlja na led gotovo cijelo desetljeće unutar kojeg se nakon magisterija, trbuhom za kruhom, nalazi na tursko-sirijskoj granici. Godine 2012. odlazi u grad Gaziantep, drugi najstariji grad na svijetu. Odlazi nadomak sirijske granice na staž kao mladi profesor engleskog jezika na svega deset mjeseci da bi u ovom trenutku, sedam godina poslije, tek pronašao put natrag u Hrvatsku. Grad na Bosporu i pragu starih civilizacija sa svojih gotovo 20 milijuna duša nepresušno je vrelo tekstura, boja, života, priča, tragedija i okusa, što ga motivira da se ponovno uhvati crtaćeg pribora. Neprekidno pišući o glazbi, među stihovima pronalazi dovoljno slike da bi je pokušao ovjekovječiti, no identiteti glazbenika u vremenu kada smo vizualno stimulirani posebno provociraju kreativni impuls: pokušaj hvatanja onog što glazbene legende čini prepoznatljivima terapeutski je moment koji rezultira prvim ilustracijama.

Juriljeva je ilustracija i karikatura nadahnuta popularnom kulturom, glazbom i književnošću, a u svom izričaju najugodnije se osjeća radeći s alkoholnim markerima. Dosad je radio na naslovnicama glazbenih izdanja, festivalskim vizualima i ilustracijama za novinske tekstove i knjige.


Radovi
   


  | Naslovnica | Članovi | Festivali | Povijest | Kolumna |
 
Copyright © 2001. Hrvatsko društvo karikaturista
Design by M.G.