Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

STANKO ZMAZEK
(1946. – 2004.)Stanko Zmazek rođen je u Zagrebu 06.08.1946. godine. Karikature je objavljivao u "Večernjem listu", "Slobodnoj Dalmaciji", "Modroj lasti", "Tehničkoj kulturi", na HTV-u u emisiji Nedjeljom popodne dok je urednik bio Saša Zalepugin, "Hrvatskom slovu", "Zgubidanu", "Zagrebačkom trgu", "Hrvatskom inovatoru", "Susedgradskom listu", "Kerempuhu", te mnogim tvorničkim listovima. Karikature su prenesene i u strane novine.

Bio je autor skečeva za TV-emisije "Svjetla pozornice", "Peta strana studija", te za novogodišnje programe.

Imao je preko 30 samostalnih izložbi karikatura, a sudjelovao je i u pet skupnih. Bio je učesnik mnogih festivala u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista.

Stanko Zmazek je bio vlasnik 8 patenata, te preko 50 izuma, te je dobio mnoge domaće i međunarodne nagrade na izložbama izuma.

Godine 1977. izdao je knjigu karikatura "Coctail karikatura", a 2002.godine je s Brankom Meštrovićem izdao knjigu "Dva meštra". Karikature Stanka Zmazeka objavljene su i u knjigama aforizama Janka Bučara i Zorice Krznar-Blagec.

Stanko Zmazek se učlanio u Hrvatsko društvo karikaturista 2000.godine, te je bio učesnik na mnogim svjetskim festivalima karikatura, te dobitnik nekoliko posebnih priznanja na tim festivalima.

Stanko Zmazek je iznenada preminuo u Zagrebu 15.03.2004.godine.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor