Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

DRAGUTIN TRUMBETAŠ
(28.12.1937. – 24.04.2018.)Nitko poput Trumbetaša nije opisao gastarbajtere, ali i ljude s dna, s toliko nježnosti, toliko razumijevanja i toliko humora istodobno. Posebno je bio živopisan umjetnikov alter ego, njegov antijunak Tonči, koji je bio protagonist mnogih Trumbetaševih crteža.

Dragutinu, Dragi Trumbetašu, kako su ga najčešće zvali, jedan od najdražih je uzora bio Van Gogh. “Obojica smo bili ponižavani i vrijeđani”, objasnio mi je u istom intervjuu povezanost koju je osjećao. Na tom je tragu nastao čitav jedan njegov ciklus “U čast Vincentu” , devedesetih godina.

Šezdesetih, pokazuje i izložba upravo otvorena u MUO, počinje i doba gastarbajtera. Drago Trumbetaš je među njima. U početku promatra situacije, pa počinje crtati. Spomenuli smo humor. Treba se prisjetiti njegova crteža “Gastarbajterski telefon”: na crtežu nekoliko njih viču jedni drugima pod prozorima. “Tako je i bilo”, prisjećao se umjetnik”. Crtežima, a crteži su najčešće bili njegov medij, znao je pokazivati puno ozbiljnije teme, umorne radnike, težak rad u tvornicama. ali i odnos prema strancima. U jednom radu možemo vidjeti, tako, primjerice, naslovnicu desničarskih novina na kojoj je pisalo “Turci van”. Mislili su, zapravo, na sve strance.

U ciklusu “Pušači i nepušači” pokazivao je sudbine gastarbajtera iz raznih zemalja druge polovice 20. stoljeća, ponekad vrlo ozbiljno i potresno, a drugi puta duhovito. Kasnije je napisao i knjigu pod istim nazivom.

Zbog takvih i sličnih motiva bio je uhapšen kao “ekstremni emigrant”, no umjesto godinu i pol, na zagovor svojih prijatelja, intelektualaca, među kojima je bio i nobelovac Heinrich Böll, koji je bio i tadašnji predsjednik njemačkog P.E.N.-a, odslužio je nekoliko mjeseci. Najveći dio kazne odslužio je u Staroj Gradiški, gdje su nastali vrijedni dnevnički crteži. Svi su danas u arhivi u Velikoj Mlaki.

Trumbetaš je rođen u Velikoj Mlaki, 1937., u turopoljskoj plemićkoj obitelji. Bio je gastarbajter više od tri desetljeća. Bio je, prije toga, neko vrijeme, u Zagrebu, radio je kao geodetski crtač te grafički umjetnik. Hvalospjeve su mu pisali mnogi, spomenimo Veselka Tenžeru, a promovirao ga je i kolekcionar, nekadašnji ministar kulture, Božo Biškupić.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor