Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

RUDI STIPKOVIĆ
(1939. – 2004.)Rudi Stipković rođen je 24.01.1939. godine u Začretju, a školovanje je nastavio u Zagrebu. Cijeli radni vijek, od 1962. godine bio je zaposlen u Sportskim novostima kao likovno-grafički urednik SN, SN revije i Sprinta, te komentator karikaturist.

Kad netko sa 14 godina objavi u dnevnim novinama svoj uradak, onda je sigurno da se radi o talentu, bolje reči dragulju, koji će svijetliti desetljećima unaprijed. Malo ih je, a jedan je sigurno Rudi Stipković, karikaturist koji je u 50 godina djelovanja istinski afirmirao tu vrstu umjetnosti.

Premda su crtali i drugi, Stipković je otac specifične portret karikature, osobito sportske.

Nema hrvatskog sportaša kojeg nije nacrtao, a proslavio se i crtežima najvećih svjetskih zvijezda (Lauda, Prost, Fisher, Spaski ...) čije su karikature prenijele najpoznatije svjetske novine. Stipovi radovi su neizostavno pratili izbore najboljih sportaša godine, kao jedinstveni poklon za pobjednike, a njegove izložbe organizirane su uz velike priredbe kao što su Univerzijada ili Europsko prvenstvo rukometaša.

Osim portreta sportaša, Stipković crta političare, estradu i druge.

Godine 1970. na svjetskoj izložbi karikatura u Montrealu osvojio je 3.nagradu, 1980. nagradu Pjer za portretnu karikaturu, 1981. nagradu Društva novinara Hrvatske Zlatno pero i 1995.godine nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za životno dijelo.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor