Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

IVAN-IVICA PERCL
(1945. – 2007.)Ivan-Ivica Percl rođen je 1945. godine u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi "Vatroslav Lisinski". Od 1961. do 1965. svirao je u raznim vokalno-instrumentalnim sastavima (Mladi tehničari, Kristali, Roboti). Kao kantautor nastupa od 1966. s angažirano-protestnim pjesmama. Godine 1968. na večeri šansona Festivala Zagreb izveo je pjesmu "Stari Pjer" Đorđa Novkovića, s kojom je postigao veliku popularnost. Za svoju skladateljsko-šansonjersku djelatnost dobio je brojne nagrade i priznanja.

1973. je dobio status slobodnog umjetnika i od tada se posvećuje šansoni, te priređuje niz samostalnih autorskih večeri na stihove hrvatskih pjesnika i tekstopisaca. Autor je pet dječjih božićnih mjuzikla na stihove don Luke Depola, recitala duhovne, meditativne šansone "Zašto, o bože" na stihove kanonika Tomislava Ivančića, muzike za filmove i TV drame. Do 2006.godine skladao je 232 skladbe na stihove 84 hrvatskih pjesnika i tekstopisaca. 1991. se kao glazbenik aktivno uključio u Domovinski rat i skladao niz ratnih, domoljubnih i protestnih šansona na stihove Ž. Sabola, B. Dovjak-Matković, S.Bunjevca, A. Šoljana i drugih. Ove pjesme izvodio je braniteljima na ratištima diljem Hrvatske, a nakon rata na brojnim prigodnim priredbama. Objavio je pet glazbenih albuma i niz singl-ploča, a pjesme su mu uvrštene i u brojne kompilacije i antologije hrvatske glazbe.

Bio je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva naivnih umjetnika, te Hrvatskog društva karikaturista. Slikanjem i karikaturom se bavio od djetinjstva. Glavni motivi njegovih slikarskih djela su cvijeće, posebno suncokreti, te portreti. Kao karikaturista najviše ga zaokupljaju socijalna tematika i portreti, ali i druge teme. Izlagao je redovno na izložbama Hrvatskog društva karikaturista, ali i na međunarodnim natječajima karikature. Karikature je godinama, u tjednom ritmu, objavljivao u "Večernjem listu".

Dobitnik je nekolicine odličja i nagrada, među kojima se ističu: Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u stvaranju i promicanju hrvatske kulture u domovini i izvan nje, a koje je dobio 1996.godine, nagrada "Domagoj", koju mu je za dugogodišnju suradnju s hrvatskim braniteljima dodijelila UBIUDR-Podravka iz Koprivnice, a 2007. je posthumno odlikovan nagradom "Milivoj Körbler" Hrvatskog društva skladatelja za ukupni glazbeni opus te doprinos promicanja hrvatskih glazbenika.

Umro je u Zagrebu 16. ožujka 2007. godine nakon duge i teške bolesti.   
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor