Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

FEDOR KRITOVAC
(22.08.1938. – 28.01.2011.)Fedor Kritovac je bio član Hrvatskog društva karikaturista od osnutka 1985. godine. Sudjelovao je na međunarodnim izložbama, kao i na izložbama članova HDK. Najveće priznanje na međunarodnim izložbama karikature je prva nagrada u Kruishoutemu u Belgiji 1987.godine.

U nekoliko navrata Fedor Kritovac je bio član Ocjenjivačkog suda na međunarodnoj izložbi karikatura u Zagrebu (u organizaciji HDK).

Od samih početaka Fedor kritovac sudjeluje u „Zagrebačkoj grupi karikaturista“ koja je gotovo istovremena grupi „Biafra“. Od sredine 60-ih godina prošlog vijeka i kasnije u grupi karikaturista druži se sa Ratkom Petrićem, Zlatkom Bastašićem, Milovanom Kovačevićem, Ivanom Paherikom, Zoranom Pavolovićem i Ivanom Šarićem.

Fedor Kritovac rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje se školuje, živi i radi. 1963. godine završio je u Zagrebu studij arhitekture. Stekao je doktorat društvenih znanosti iz područja urbane sociologije.

Od početka suradnik u Centru za industrijsko oblikovanje, a do mirovine u Institutu građevinarstva Hrvatske, uz autorske suradnje s drugim institucijama i tvrtkama.

Stručni, znanstveni, edukativni, publicistički i javni rad usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, marketinškim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Urbani svijet – kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata (unikatnih, serijskih, tipskih, standardnih, nestandardnih, itd), kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, audio i multi medija/komunikacija. Kreativno likovno stvaralaštvo kroz fotografiju, kolaž i karikaturu. Usmjerenje naročito na grad Zagreb.

Član ULUPUH-a od 1966. godine (Studijska sekcija, Umjetnički savjet), Hrvatskog društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ranije i drugih strukovnih društava (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Udruga za promicanje zaštite u radnoj i životnoj sredini), te uredništva časopisa Čovjek i prostor i Ambalaža. 
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor