Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

RENZO KOREN
(1948. – 2006.)Rođen je u Pazinu, 2. srpnja 1948. Tu je pohađao osnovnu školu i znamenitu Gimnaziju, a 1967. u Zagrebu je upisao Građevinu. Već kao gimnazijalac pokazivao je sklonost i interes ka širinama znanja, pa je studirao i arhitekturu, arheologiju i talijanski jezik. Vjenčao se 1970, ostao živjeti u Zagrebu i imao dvije kćerke.

Ne računajući studentsku zaradu od vođenja talijanskih lovaca po hrvatskim lovištima i povremene honorare od karikatura (uglavnom u Sportskim novostima) i od uspješnih nastupa na popularnim televizijskim kvizovima znanja širom ondašnje Jugoslavije, prvo zaposlenje dobiva na poslovima elektronske obrade podataka.

Širina njegovih interesa ogledala se i u njegovim hobijima.

Bio je vrlo aktivan član Hrvatskog filatelističkog društva, a filatelija mu je bila najveća ljubav od malih nogu.

Svirao je u limenoj glazbi, pjevao u zboru i plesao folklor.

Veliki je ljubitelj prirode i boravka u prirodi, aktivni član zagrebačkog Planinarskog društva Dalekovod od njegova osnutka. Propješačio je doslovce cijelu Hrvatsku, te Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Izleti u prirodu, od pješačenja i planinarenja do veslanja rijekama i jezerima, bili su imperativ njegovih slobodnih vikenda i godišnjih odmora. Sudbina je htjela da ga i smrt uzme za jednog takvog pohoda, u nedjelju, 29. siječnja 2006. na Svetoj Geri.

Njegova karikaturistička "karijera" počela je u ranoj mladosti. U školi crta učenike i nastavnike, a u studentskom Klubu istrana kolege studente i tu je imao prvu izložbu. Karikature objavljuje u Areni, Studiju, Sportskim novostima, a 1967. osvaja prvu nagradu u listu Mladost za najboljeg mladog portret-karikaturista.

Njegov glavni karikaturistički opus vezan je uz La kost, humoristično-satirički prilog regionalnog istarskog dnevnika Glas Istre, a suradnja započinje koncem 1986. godine.U zadnjih 13 godina on je jedan od glavnih "lakostovskih" autora, neprikosnoven u portretnim karikaturama istaknutih javnih osoba u Istri i cijeloj Hrvatskoj.

Početkom 90-ih češće surađuje u mjesečniku Le Cronache rovinjske Zajednice Talijana, gdje je nacrtao niz političkih karikatura o tada aktualnim temama. Karikaturom se bavio amaterski, dakle, iz ljubavi, iz čistog zadovoljstva, pa mu isticanje autorstva nikad nije bilo bitno. Imao je tek jednu samostalnu izložbu (zahvaljujući upornosti njegovih prijatelja), u Pazinu u proljeće 2005. i njenu reprizu koncem iste godine u Poreču, tek mjesec dana prije nenadane smrti.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor