Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

IVAN HARAMIJA HANS
(28.04.1946. – 15.09.2014.)Ivan Haramija Hans rođen je 1946. godine u Prelogu, a likovnu umjetnost diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu. Kao likovni pedagog radio je u osnovnim školama u Prelogu i Donjoj Dubravi, a od 1980. godine radio je u Podravki kao organizator kulturnih djelatnosti, sve do umirovljena. U Podravki i Koprivnici Ivan Haramija Hans se afirmirao kao neumorni organizator brojnih kulturnih akcija. Uz to organizirao je izložbe i susrete s poznatim hrvatskim i stranim umjetnicima, osobito slikarima i karikaturistima.

Više je godina uređivao humorističko-satirički list Feferon, a u listu Podravka i povremeno u Glasu Podravine objavljuje karikature već punih 30 godina. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u varaždinskom Grabancijašu, a nakon toga karikaturom surađuje u velikom broju novina i knjiga u zemlji i inozemstvu. Gotovo nema zemlje u kojoj Hans nije objavljivao svoje karikature, pronoseći tako ime Koprivnice i Podravine. Računa se da je objavio više od 12.000 karikatura, a o njegovom radu su pisali najbolji likovni kritičari. Do sada je priredio 18 samostalnih izložbi karikatura, te sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Objavio je i pet knjiga karikatura te zapaženu knjigu kozerija i satire, a ilustrirao je više knjiga i publikacija. Jedan je od članova utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista i Federacije udruženja karikaturista Europe.

Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature. Do kraja 2010. godine primio je čak 101 nagradu, bilo za prva tri mjesta na natječajima ili izložbama, bilo specijalnih nagrada i to mahom u inozemstvu. Praktički je sudjelovao na svim najvažnijim natječajima, festivalima i izložbama karikatura od Europe, preko Azije do Sjedinjenih Američkih Država. U svim publikacijama, pa i vijestima u medijima, tim se povodom mnogo puta spominjala Hrvatska i Koprivnica.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor