Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

JOSIP ĆOSIĆ
(1939. – 2011.)Slavonski Šamac je rodno mjesto Josipa Ćosića (1939.), pjesnika, slikara i karikaturista.

Josip Ćosić Agramer, kako je sebe i sam često volio nazivati, umjetnik je koji je svojim djelom te velikim srcem i širokom dušom uvelike nadrastao uske lokal-patriotske okvire koje bi možda mogao sugerirati njegov nadimak. To naravno ne umanjuje njegovu ogromnu ljubav prema Zagrebu i njegovoj starogradskoj tradiciji.

Član je Hrvatskog društva karikaturista od postanka društva 1985. godine. Sudjelovao je na gotovo svim domaćim i međunarodnim izložbama karikature, a imao i nekoliko samostalnih izložbi. Hrvatski karikaturisti i posjetitelji izložbi karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista pamtiti će ga ne samo po karikaturama, već i kao izuzetan i živopisan lik iz zagrebačke prošlosti, kako u fraku, sa cilindrom na glavi i bijelim rukavicama sa velikim žarom recitira svoju poeziju na otvorenjima izložbi.

"STO HAIKU" naslov je knjižice - zbirke pjesama hrvatskog pjesnika Josipa Ćosića, člana Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima izdane u biblioteci "Ianus Panonius".

U Zagrebu je stekao likovnu naobrazbu. Jedan je od osnivača Hrvatskog haiku društva i njegov je prvi dopredsjednik. Za najbolji haiku u 1993. godini Društvo mu je dodijelilo prvu nagradu.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor