Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna

IVICA BEDNJANEC
(01.06.1934. – 15.02.2011.)Svakoga tko je barem jednom držao u rukama Modru lastu ili Smib, čitao Lastana, Genija, Duricu, Nježnoga ili Jasnu i osmoškolce, rastužila je vijest o smrti Ivice Bednjanca, omiljenog stripaša koji je čak i u poznim godinama itekako znao komunicirati s mladima. Bio je klasik hrvatskoga stripa uz koji su odrastale poslijeratne generacije.

Nije kopirao strane autore, uvijek je bio samo svoj. Bednjančeva velika produktivnost i želja da uvijek dobro komunicira s publikom u zornoj čitljivosti njegova rada priskrbili su mu epitet "pučkog zabavljača" i autora koji se ponajprije obraća djeci.

Danas nema sumnje - Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Od 1967. godine puna tri desetljeća objavljivao je "Lastana" u Modroj lasti, legendarni crtani lik kojemu je on dao identitet, te serijal "Osmoškolci i genije".

Njegov je opus raznolik, a mnoge je stripove iscrtao prema vlastitu scenariju. Rodio se u Zagrebu 1934. godine, diplomirao je na višoj Grafičkoj školi 1962. godine, a kasnije je u njoj radio kao nastavnik.

Prvi strip "Stanoje Goranin" objavio je 1952. godine u Vjesnikovu zabavniku Petko. Prvu nagradu dobio je 1957. godine za strip "Crveni se šuma". Na natječaju lista Narodna armija osvojio je 75 tisuća dinara, što je u to doba bila nečija godišnja plaća!

Jednu od zadnjih većih izložbi priredila mu je galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Dobio je i Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo 2006. godine, a dvije godine kasnije bio je glavni gost na festivalu stripa Crtani Romani Šou, koji je tim povodom izdao album "Genije".

Njegov osebujan talent cijeloga se života "brusio" u jedinstvenom rukopisu i crtežu. Bavio se i grafičkim dizajnom, uglavnom za kemijski kombinat Chromos, a jednu autobiografsko-povijesnu te jednu knjigu kajkavske poezije pisao je do posljednjih dana.

U nasljeđe nam je ostavio više od dvije tisuće tabli stripa, više od tisuću scenarija, te četiri strip albuma.
 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor