Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK






PORTRETNA KARIKATURA BY TOMEK


U auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek postavljena je samostalna izložba Tomislava Kaurina "Portretna karikatura by Tomek".

Karikature su moja velika ljubav, uživam radeći ih, one me čine sretnim i zadovoljnim.
Tomek je nadimak ovog mladog grafičkog dizajnera koji inače zarađuje kao crtač u salonu za tetoviranje Anubis. Svoj je talent za karikaturu otkrio slučajno, kada se poigrao licem svog kolege s posla i shvatio da ima crtu upravo za ovu posebnu vrstu umjetnosti. Na izložbi, inače trećoj samostalnoj, predstavljeno je 40 radova, uglavnom slavnih osoba. Radi i karikature po naruždbi, kao svadbene i rođendanske darove, pa od ovog hobija može i nešto zaraditi. “Tajna karikature jest pronaći glavnu karakteristiku nečijeg lica i onda je na komičan način preuveličati”, otkriva Kaurin.







Na izložbi je o autorovom radu govorio Miroslav Gerenčer-Gero, poznati karikaturist. “Moj je prvi dojam bio da se radi o talentiranom i strpljivom mladiću, koji ima 'kliker' za karikiranje portretirane osobe. Crta tradicionalnom tehnikom - olovkom, što je danas rijetkost”, kaže Gero. Kaurin kao član Hrvatskog društva karikaturista radove prezentira na festivalima diljem svijeta. “Moje karikature vide svijet, a ja ga ne vidim”, kaže autor. Prva karikatura bila je ona Alberta Einstena, a onda su slijedili brojni poznati pjevači, glumci, znanstvenici. “Sve su mi karikature jednako drage, no ipak najdraža mi je ona Davora Gopca, koja je bila na plakatu godišnje izložbe HDK-a”, kaže Kaurin.







Miroslav Gerenčer Gero (crtice sa otvaranja izložbe):

(...) Rekao mi je da se karikaturom bavi tek dvije-tri godine, a moj prvi dojam je bio da se radi o vrlo talentiranom i strpljivom mladiću, koji ima taj kliker za izobličavanje odnosno karikiranje portretirane osobe. Posebno me iznenadilo to što crta tradicionalnom tehnikom, odnosno olovkom, što je velika rijetkost u današnje vrijeme interneta, digitalne tehnologije i mnoštva programa i elektronskih pomagala kojima se današnji karikaturisti služe. Naravno da sam pozdravio njegov način crtanja, jer i sam crtam isključivo olovkama. Nakon što sam pregledao radove, kao stariji i iskusniji kolega, ukazao sam mu na neke stvari na kojima bi još trebao poraditi i ohrabrio ga riječima da samo sa strpljenjem i radom dolazi kvaliteta i uspjeh. (...)




Tomislav Kaurin i Miroslav Gerenčer



(...) No, da ne duljim, Tomislav je, postavši članom HDK, još više i više napredovao, jer mu se pružila i prilika da svoje radove prezentira na festivalima karikature po svijetu. Neki rezultati su već stigli. Njegova karikatura Davora Gopca bila je na plakatu godišnje izložbe HDK, a radovi mu se mogu vidjeti i na nekim uglednim portalima za karikaturu. (...)











 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor