Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK






PREDSTAVLJANJE KNJIGE


U prostoru Francuske mediateke Preradovićeva 5, održano je predstavljanje knjige karikatura Davora Štambuka pod nazivom “101 ŠTAMBUK” u izdanju Udruge STRIPFORUM. Kniga donosi izbor ponajboljih radova objavljenih tijekom trideset godina u Francuskoj, u tjedniku Ici Paris.
U prostoru Mediateke postavljena je izložba Štambukovih karikatura, koja traje do 24. prosinca.


101 ŠTAMBUK

Ako Vas naslov ove knjige karikatura, “101 Štambuk”, na trenutak podsjeti na Disneyev film “101 dalmatinac” – niste asocijacijom krenuli u krivom smjeru!

Naslov je odabrao sam autor, htijući podsjetiti da je ne samo rođenjem, nego i po naravi pravi Dalmatinac, što znači i Mediteranac, što znači istinski ljubitelj žena, dobre hrane i vina, sklon šali i uživancijama u društvu, ukratko – otvoren prema svemu što čini ljepšu stranu svakodnevnog života. Time je na neki način određen i karakter ovog albuma: sto i jedna Štambukova karikatura, u stvari skroman izbor između nekoliko tisuća radova objavljenih tijekom tri desetljeća na stranicama visokotiražnog tjednika Ici Paris, predstavlja skup šala na račun čovjekova uživanja u životnim nasladama.


Uzevši kao asocijativno polazište različite situacije vezane uz hedonizam, autor je sebi svojstvenim karikaturističkim pretjerivanjem i smislom za iznenađujuću dosjetku, nanizao gegove koji većinom prelaze u sferu irealnog te baš time škakljaju promatrača i potiču na smijeh.

Nije čudo što je Štambuk uspio s tim receptom! Našavši se 1963. u Parizu, za njega novoj sredini, kao došljak bez znanja francuskog jezika i dubljeg poznavanja domaćih prilika, oslonio se na popudbinu ponesenu s rodnih jadranskih obala – vedar mediteranski duh i osjećaj za humor (zapravo, stvarima univerzalne vrijednosti). Ponudio je francuskoj publici karikaturu bez riječi, koja tematikom i likovnim uobličenjem odgovara senzibilitetima modernog urbanog čovjeka. Ne samo da je time zadobio naklonost čitatelja Ici Paris i osvojio i povelik, stalan prostor u listu, nego su Štambukove karikature počeli prenositi i drugi.



Za dobru karikaturu i dobar vic nije potrebna putovnica: s lakoćom prelaze državne granice, štoviše preskaču i one katkad odveć uskogrudne barijere lokalnog mentaliteta – što je i razlog da je Štambukova likovna dosjetka ubrzo prihvaćena na mnogim europskim meridijanima.

Svaka čast autoru koji je zajedno sa Chavalom, Searlom, Boscom, Reisingerom, Sokolom, Sempéom, Nitkom, Hovivom, Dragićem, Peynetom, Mordillom i drugim vrhunskim majstorima karikature, kao njihov suvremenik i proizvođač smijeha dao doprinos duhovnom ujedinjavanju Starog kontinenta!

Rudi Aljinović



 
 
Copyright © 2001-2013 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor