Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK




DEVETI MEĐUNARODNI FESTIVAL KARIKATURE - SOLIN 2013.


U Solinu je svoje radove izlažilo čak 90 autora iz 49 zemalja sa svih kontinenata, kazao je zadovoljno Marko Ivić, karikaturist i organizator 9. Međunarodnog festivala karikatura Salona koji je svečano otvoren u prepunoj dvorani Galerije Zvonimir u Solinu.





Deveti međunarodni festival karikature se i ovaj put realizirao uz pokroviteljstvo Grada Solina te Turističke zajednice Solina, a Blaženko Boban, solinski gradonačelnik je s ponosom istaknuo kako danas festivalu pohode karikaturisti sa svih strana svijeta, ovdje dolaze čak i na ljetovanje sa svojim obiteljima, a prije devet godina nisu ni znali da ovaj grad postoji.



Jacek Frackiewicz, POLJSKA - Grand Prix Solin 2013



'Festival smijeha' su riječju poduprli publicist Mladen Vuković podsjećajući da je smijeh lijek te da jedino karikature znaju čitati čak i oni nepismeni, dok je Igor Brešan, naš kolega novinar i karikaturist poželio „Samo nek' nam se svijet i dalje smije“.

Otvorenje je započelo odmah i s dodjelom nagrada a pobjedu je ovaj put odnio Poljak Jacek Frackiewicz koji je u Solin donio nekoliko svojih radova, ali to mu nije prvo gostovanje ni u gradu uz Riku ni u Hrvatskoj.



Luc Descheemaeker, Belgija



- Prvi put sam nastupio u Blatu, pobijedio i stekao prijatelja Igora Brešana. Od tada dolazim redovito. Prvu karikaturu sam izložio u Poljskoj još kao student, 1987.u vrijeme komunizma, bila je politička i dobro primljena. Milicioner - jer tada se nisu zvali policajci – došao se ispovijedati popu s bijelom palicom za strukom, a tada policija nije dolazila crkvi ni blizu. Od tada se bavim karikaturom i objavljujem u tridesetak poljskih novina.



Jan Farkas, Češka




Ivailo Tsvetkov, Bugarska




Svetislav Pinjuh, Hrvatska



Recimo još i to da je 9. Međunarodni festival karikature Salona dodijelio i specijalne nagrade Janu Farkasu iz Češke, Descheemaekeru Lucu iz Belgije te Ivailou Tsvetkovu iz Bugarske, a Turistička zajednica Solina je posebno nagradila hrvatskog karikaturistu Svetislava Pinjuha.

Naravno prisutne je uspješno nacrtao neizostavni Milan Lekić – Lex.



OLGICA IVIĆ GRIZELJ – SLOBODNA DALMACIJA



POGLEDAJ SLIKE IZ SOLINA:

http://www.index.hr/black/clanak/u-solinu-otvoren-9-medjunarodni-festival-karikatura/696309.aspx



 
 
Copyright © 2001-2013 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor